In vreme ce bacauanii isi cauta un rost prin alte state europene sau pe alte continente, sunt si straini care au ales sa-si traiasca viata sau macar o parte din ea, in Bacau. Potrivit Serviciul pentru Imigrari al judetului Bacau, la inceputul acestei luni, erau in evidenta 1.932 de cetateni straini si cetateni ai Uniunii Europene, care beneficiaza de un drept de rezidenta.
„Vorbim de 118 straini cu rezidenta permanenta, 1.353 de straini cu rezidenta temporara, dintre care 482 în scop de studii si 461 de cetateni ai statelor Uniunii Europene. Cei mai multi straini provin din Republica Moldova”, explica cms. sef Dumitru Tambris, seful Serviciului pentru Imigrari al judetului Bacau.
Toti acesti oameni provin din 81 de state, dintre care 21 sunt state membre UE. Majoritatea moldovenilor s-au stabilit aici dupa ce si-au intemeiat o familie, dar sunt si multi straini care au ales sa studieze la noi.
Vor sa munceasca aici
Anul acesta, ofiterii de le Imigrari au avizat 140 de invitatii, facute de persoane fizice sau juridice pentru straini din diverse state. Totodata au fost eliberate si 13 autorizatii de munca pentru mai multi cetateni proveniti din state terte, la solicitarea unor angajatori cu sediul în judetul Bacau.
În baza autorizatiilor de munca emise, strainii au obtinut vize de lunga sedere în scop de angajare în munca de la ambasadele sau consulatele României din strainatate si au intrat în tara noastra solicitând eliberarea permiselor de sedere în scop de munca. „Acestia lucreaza in domeniul serviciilor, al industriei lemnului sau transporturi. Nu mai este convenabil sa aduci forta de munca din alte tari pentru ca angajatorul trebuie sa-i plateasca cel putin cu salariul mediu”, a mai spus cms. sef Tambris.
20 de straini prinsi cu sedere ilegala
Politistii au continuat si activitatile pentru combaterea migratiei ilegale si a muncii la negru a strainilor. S-au incheiat protocoale cu celelalte institutii preocupate de acest lucru si au fost depistati 20 de straini cu sedere ilegala, împotriva carora au fost luate masuri. Sase dintre ei au primit decizii de returnare, fiind obligati sa paraseasca teritoriul României într-un anumit termen, unul a fost returnat in tara de origine iar 13 straini au fost pusi în legalitate, beneficiind de prelungirea dreptului de sedere sau tolerarea ramânerii pe teritoriul României.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.