In constructii se fac concedieri masive, motivat de racirea vremii. Dar si firme cu alt obiect de activitate renunta la sute de angajati. Pentru aceasta saptamâna, oferta de locuri de munca a scazut considerabil. Numai firmele de confectii continua sa caute in disperare forta de munca.
In timp ce oferta de locuri de munca este tot mai redusa, somerilor existenti li se adauga altii si altii. In prag de sarbatori, peste 1.000 de salariati vor primi drept “cadou” decizia de desfacere a contractului individual de munca, motivata de frigul de afara ori de reducerea activitatii din cauza crizei economice. Luna aceasta, pâna de Craciun ori cel târziu de Revelion, peste 1.300 de salariati din domeniul constructiilor vor fi disponibilizati, potrivit proiectelor de concediere colectiva inaintate Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Bacau de firme de profil. “Nu mai putin de 11 firme de constructii au depus la noi proiecte de concediere colectiva, ne-a declarat Dan Buftea, purtatorul de cuvânt al ITM Bacau. Câteva dintre ele si le-au reinnoit. Unele renunta la toti angajatii care lucreaza efectiv pe santier, altele pastreaza o mica parte dintre salariati. Toate isi justifica decizia prin faptul ca nu mai pot lucra din cauza frigului si, ca atare, nu mai au contracte, precum si prin efectele crizei economice.” Unele dintre ele declara ca isi vor relua activitatea in primavara, dar altele nu sunt sigure de aceasta. Celor 1.300 de constructori li se vor adauga alti aproape 200 de angajati din alte domenii de activitate. Si una din primariile comunale concediaza asistentii personali ai persoanelor cu handicap, deoarece nu mai are fonduri pentru a le plati salariile.
Sanse mici de angajare
In momentul de fata cei peste 13.700 de someri din judet, carora li se vor alatura cei 1.500, au de ales din doar 154 posturi vacante. Saptamâna trecuta si in perioada anterioara oferta de locuri de munca s-a mentinut la o medie de 250. Acum a scazut numarul posturilor vacante cu aproape 100, dar si paleta de meserii ofertata s-a restrâns foarte mult. Daca saptamâna trecuta existau posibilitati mai mici ori mai mari de angajare in aproape 50 de ocupatii, acum sunt doar in mai putin de 20. Dar si mai ingrijorator este faptul ca din cele 154 locuri de munca ofertate, majoritatea o reprezinta cele din domeniul confectiilor de imbracaminte. Firme cu acest obiect de activitate cauta in continuare sa angajeze 90 de confectioneri si un mecanic. In rest mai sunt disponibile 20 de locuri de operator vânzari prin telefon, 11 de agent vânzari, câte cinci de consilier vânzari asigurari si consilier financiar-bancar, patru de ingrijitor cladiri si alte câte trei de tâmplar universal si barman. Si perspectiva, pentru cel putin doua luni de acum incolo, nu este deloc roza. "A scazut semnificativ oferta fata de saptamâna trecuta pentru ca s-au mai facut angajari, dar si din alta cauza. La sfârsit si inceput de an, de regula, angajatorii nu mai scot posturi vacante pe piata muncii. Mai mult ca sigur asa se va intâmpla si acum. Doar firmele de confectii vor avea in continuare o oferta generoasa, dar le va fi greu sa gaseasca forta de munca. Somerii nu-si doresc sa lucreze in acest domeniu, motivat, in primul rând, de salariu", a declarat Daniela Balan, consilier superior, purtatorul de cuvânt al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca. Prin urmare, toti cei disponibilizati vor intra in somaj. Ei vor beneficia de o indemnizatie, care, in mod cert, va fi in cele mai multe cazuri mult mai mica decât veniturile salariale avute anterior concedierii. Ajutorul de somaj este in cuantum de 75 la suta din indicatorul social de referinta (500 lei), adica de 375 lei, la care se adauga intre 3 si 10 la suta din media veniturilor salariale pe ultimele 12 luni, in functie de vechimea in munca.
Elena Tintaru