24 noiembrie 2024

Apostu ’89

Data de 20 decembrie este marcată în calendarul cultural al Centrului de Cultură „George Apostu” prin activități dedicate aniversării patronului spiritual al instituției, George Apostu (1934-1986), unul dintre artiștii care au marcat puternic și definitiv limbajul sculptural al artei românești în cea de-a doua jumătate a secolului al XX-lea.

Astfel, programul aniversar „Apostu ʼ89”, ce se va derula miercuri, 20 decembrie 2023, începând cu ora 17.00, invită publicul larg la o călătorie spirituală în lumea artelor vizuale, a cuvântului scris și a muzicii, prin întâlnirea cu nume importante ale artei plastice românești, cu personalități remarcabile din spațiul literaturii naționale și universale și cu muzicieni de prestigiu.



Evenimentul găzduiește expoziția „Reflexii și introspecții”, ce poartă semnătura unuia dintre cei mai apreciați artiști plastici români, Valentina Druțu. Expoziția, construită în jurul relației dintre om şi natură, concepută ca o sinestezie a simţurilor, un spaţiu al regăsirii de sine și un elogiu adus frumosului, va fi prezentată de dr. Maria Bilașevschi, președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din Iași.

Valentina Druțu este manager al Complexului Muzeal Național „Moldova” din Iaşi, membru al Uniunii Artiştilor Plastici, filiala Iași. Desfășoară o susținută activitate diversă pe scena națională și internațională a artelor plastice. Artista realizează numeroase expoziții, având o activitate bogată, în special în domeniul picturii și cel al design-ului de interior, lucrările sale regăsindu-se în colecții muzeale și private din țară și din străinătate (SUA, Marea Britanie, Grecia, Germania, Franța, Italia, Olanda și Suedia).

Manifestările programului cultural vor continua cu „Spectacolul Cărții”, o formulă unică de invitație la lectură, prilejuită de apariția noului volum „Cuvântul și carele de foc. O aventură subiectivă în poetica ființării” (editura EIKON, București), semnat de Ion Fercu și Marius Manta.

Ion Fercu este prozator, poet, eseist, publicist, profesor de filosofie, membru al Uniunii Scriitorilor din România (2006) este deținătorul Premiului „Ion Petrovici” al Academiei Române (2020), pentru volumul: „Prin subteranele dostoievskiene” (Editura Junimea, Iași, 2018).

Marius Manta este eseist, publicist, critic literar, poet, profesor la Colegiul Național de Artă „George Apostu” Bacău, redactor al Revistei „Ateneu”, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

„Mitologie, filosofie, estetică, religie, literatură, poezie, arte, dar ce nu găsești în acest volum impresionant în care cuvântul te poartă, în care de foc, în toate cele patru zări, deschizându-ți noi orizonturi și înțelesuri. Dialogul celor doi scriitori implicați într-o temerară aventură a spiritului, incitant în cel mai ridicat grad, este o lectură captivantă, stârnindu-ți mereu curiozitatea.” (Carmen Mihalache)

Criticii literari Adrian Jicu și Petre Isachi vor avea misiunea de a aduce la lumină esența acestei cărți, cu un conținut enciclopedic, menită să deschidă o cale de pătrundere în profunzimile și tainele existenței umane.

Pe parcursul programului cultural, doi muzicieni, uniți prin educație, pasiune și curiozitate pentru frumos, vor însoți publicul într-o călătorie muzicală: Iulian Bolog (violă) și Gabriel Marc (chitară clasică).

Pentru anul 2023 programul cultural al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfășoară sub egida „Tradiție și Credință – Trepte ale Desăvârșirii”.



Alte titluri
Alte titluri

Băcăuani cu care ne mândrim: Gil Ioniță

Gil Ioniță (23 noiembrie 1952, Onești – 20 ianuarie...

Alegeri prezidențiale 2024: Prezența la vot în județul Bacău la ora 11.00

În județul Bacău, până la ora 11.00, s-au prezentat...

Ultimele știri

spot_img