Centrul Cultural “George Apostu” si Universitatea “George Bacovia” l-au omagiat, printr-o serie inedita de manifestari, vineri 8 noiembrie, pe marele artist nascut la Stanisesti, sculptorul George Apostu (n. 20 decembrie 1934; d. 13 octombrie 1986), cel mai reprezentativ urmas al genialului Brâncusi.
La Muzeul de Arta Contemporana au fost invitati sa expuna cinci artisti, pictori si sculptori deopotriva, nume de referinta in arta plastica contemporana. Pe simeze, lucrarile artistilor Mihai Chiuaru, Alexandru Grosu, Liviu Nedelcu, Stefan Pelmus si Gheorghe Zarnescu, reunite sub genericul “Interferente”, au fost prezentate critic intr-o maniera academica, filozofica si “ideologica” de prof. univ.dr.Petru Bejan, de la Universitatea “Al.I.Cuza” din Iasi, care a adus in discutie “permanenta neliniste a artistului, a omului impovarat de grija discursului sau artistic”, urmata de analiza mesajului “democratic”, social, al artei celor cinci aristi, in viziunea criticului iesean Valentin Ciuca.
“Aici, fericit, chiar sublim, avem un dialog al esteticului, un joc al luminii si culorii, artistii eternizând gândul prin transpunerea lui pe pânza sau «materializat» in formele surprinzatoare ale sculpturilor.” Au venit la intâlnirea cu arta plastica numerosi bacauani, de la cunoscuti muzicieni, actori, universitari, scriitori, profesori, studenti, elevi, prieteni ai artei adevarate, raspunzând gazdei si amfitrionului manifestarilor, directorul Centrului “George Apostu” – Geo Popa, prin caldura gesturilor de a se apropia de opera si personalitatea marelui artist George Apostu, prezenta definitorie in cultura româna, mondiala si locala. “Apostu ‘79” a continuat cu decernarea Diplomei de Excelenta si a Marelui Premiu al Centrului de Cultura “George Apostu” pe anul 2013, artistului Mircea Roman, nascut in Tg. Lapus, participant la numeroase expozitii nationale si interntionale, câstigator al unor remarcabile premii in Japonia, Anglia, România si Republica Moldova.
“Subiectul preferat al artistului este omul si, de multe ori, propria imagine. Nu imaginea copiata dupa natura, ci aceea interioara, cu toate naivitatile, intrebarile, nelinistele si strigatul de disperare” – (critic, Victoria Anghelescu).
Au incheiat seara membrii cintetului “Orpheus” al Filarmonicii “Mihai Jora”, Bacau, cu lucrari de Vivaldi, Mozart, Porumbescu, Brahms.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.