luni, 5 mai 2025

Aplicație pentru prevenirea violenței domestrice. Sfaturile polițiștilor

Prevenirea violenței domestice reprezintă o prioritate a polițiștilor băcăuani pentru anul 2025 și reprezintă una din temele de mare interes, poliţiştii înregistrând și monitorizând cazurile (indiferent de gravitatea lor) pentru cunoaşterea fenomenul în zona de competeță şi intervin prompt când situaţia o impune, conform competenţelor. 

Polițiștii își propun identificarea faptelor de violenţă domestică şi a factorilor declanşatori sau favorizanţi specifici fiecărui caz în parte, promovarea unor măsuri educativ-preventive și informarea populaţiei cu privire la prevederile legale în domeniul prevenirii violenţei domestice. Aceste activități au ca grup țintă potenţiale victime, agresori, dar și întreaga comunitate.



Violența domestică, fie ea emoțională, fizică sau de orice altă natură, provoacă traume atât victimelor cât și celorlalți membri ai familiei. Astfel, Poliția Română intervine pentru protejarea grupurilor vulnerabile și pentru sensibilizarea cetățenilor, contribuind astfel la schimbarea mentalităţii care perpetuează comportamentul abuziv în familie.

Pentru că majoritatea victimelor sunt femei și luna martie le este dedicată, nu trebuie să uităm faptul că violența domestică poate să se ascundă printre dovezi de iubire, fiind astfel mai greu de identificat.

Astfel, polițiștii, prin activitățile preventive desfășurate, își propun să transmită informații cu privire la consecințele legale, psihologice și fizice care pot rezulta dintr-un comportament violent, dar și despre modalități de combatere a acestuia, noile modificări legislative și informații pertinente despre ordinul de protecție provizoriu, ordinul de protecție sau ce consecințe decurg din încălcarea acestuia.

De asemenea, polițiștii reamintesc existența aplicației Bright Sky, dezvoltată și adaptată pentru România în cadrul unui parteneriat al Fundației Vodafone România cu Poliția Română (prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității). 

Aplicația este disponibilă în AppStore și Google Play Store, aceasta având diferite funcții, cele mai accesate fiind: căutarea celui mai apropiat serviciu de asistență, completarea chestionarului de evaluare a riscului, ghidul de siguranță online și căutarea de informații generale din meniul aplicației (cauzele și consecințele violenței domestice, ordinul de protecție). Funcția de jurnal a aplicației este de asemenea un instrument extrem de util pentru victime, pentru că le ajută să strângă dovezi necesare pentru documentarea abuzului.

Polițiștii băcăuani reamintesc și faptul că, la nivelul județului Bacău a devenit funcțional Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică, utilizat pentru monitorizarea agresorilor prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică, ca urmare a aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție sau ordinului european de protecție.

Dispozitivul electronic de supraveghere, pentru persoana supravegheată, în cazul aplicării ordinului de protecție provizoriu și ordinului de protecție, al aplicării ordinului european de protecție, control judiciar și control judiciar pe cauțiune, executării măsurii arestului la domiciliu, supravegherii la distanță, este alcătuit dintr-o componentă de tip brățară, atașat la glezna sau, prin excepție, la brațul persoanei.

Mesajul polițiștilor este ”Iubirea de astăzi nu șterge agresiunea de ieri…Cere ajutor!”

Polițiștii vă sfătuiesc ce să faceți dacă sunteți victima violenţei domestic:

Să vă faceți un plan de siguranţă care să conţină persoanele cu care puteți discuta despre abuz, care vă pot oferi un refugiu în caz de nevoie, care vă pot consilia şi sprijini, care pot să depună mărturie în cazul în care se ajunge la proces şi cărora le puteți da spre păstrare documentele importante, bani etc.; numerele de telefon la care puteți apela la nevoie, lista cu obiectele de care aveți nevoie în cazul în care trebuie să plecați.

Să vă prezentați la medicul legist pentru constatarea leziunilor produse prin agresare şi obţinerea certificatului medico-legal. Încadrarea juridică a faptei se face în funcţie de numărul zilelor de îngrijiri medicale.

Să vă prezentați imediat la cea mai apropiată secție de poliţie pentru a depune plângere;

Să vă adresați Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului în cazul în care copiii au asistat la violenţe sau au fost victimele violenţelor;

Să nu vă retrageți plângerea;

Să solicitaţi instanţei de judecată emiterea unui ordin de protecţie care vă va apăra de agresor.

Și nu în ultimul rând, dacă vă aflați în pericol, apelați numărul de urgență 112!



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img