18 noiembrie 2024

Apicultorii l-au praznuit pe ocrotitorul lor spiritual, Sf. Ambrozie

Praznuirea Sfântului Ambrozie, ocrotitorul stuparilor, al albinelor si al topitorilor de ceara, trecuta in calendarele crestine ortodox si romano-catolic pe 7 decembrie, a fost marcata pentru prima data in România de apicultorii din judetul Bacau. Membrii Filialei Judetene a Asociatiei Crescatorilor de Albine (ACA) au participat, cu acest prilej, la slujbe religioase care au fost tinute in Bacau, la Biserica Trei Ierarhi, si la Târgu Ocna.
 
„Ziua de 7 decembrie – ne-a spus, cu acest prilej, vicepresedintele filialei, Relu Grigoras – este zi de mare sarbatoare pentru apicultori. Sfântul Ambrozie ne protejeaza in mod direct. Noi, la praznuirea sfântului, am vrut sa imbinam partea materiala, de zi cu zi, a muncii apicultorilor, cu cea spirituala, pentru ca de multe ori in activitatea noastra suntem la mâna lui Dumnezeu, iar o astfel de sarbatoare vrem sa o trecem in calendarul actiunilor noastre an de an”.
 
Un an greu pentru apicultori
 
Anul 2015 a fost unul greu in apicultura. „Sf. Ambrozie – a precizat Relu Grigoras – ne ocroteste tot timpul. Dar, anul apicol 2015 a fost unul mediu din punct de vedere al realizarilor noastre. A fost un an dificil meteorologic si am iesit destul de greu din toamna 2014, cu familiile de albine un pic slabite, chiar cu mortalitati destul de importante. Culesul albinelor la salcâm a fost, apoi, unul bun spre foarte bun, dar a urmat o perioada mai grea, iar culesul la tei si poliflora a fost mai dificil”. In medie, in zona Bacau, pe familia de albine s-au obtinut doar 18 kilograme de miere. In plus, si vânzarea mierii merge destul de greu. Este inca multa miere pe stoc, pentru care apicultori nu au contracte de livrare. Cererea este mica, mai ales la mierea de salcâm, care nu s-a vândut aproape deloc.
 
Alte piedici: chimizarea culturilor agricole si subventiile
 
Apicultorii acuza si tratamentele chimice care se efectueaza la cultura mare agricola si care afecteaza familiile de albine. „Noi – a mai spus vicepresedintele filialei ACA – intelegem si acceptam dreptul fermierului de a-si intretine culturile. Dar, avem si noi drepturi, iar ei au, fata de acestea, obligatii. In ideea ca tratamentele chimice se cam fac dupa ureche, le cam aplica fiecare cum vrea, cu ajutorul unor muncitori necalificati. De asemenea, desi guvernul ne-a subventionat intr-o anumita masura activitatea, avem probleme la APIA si cred ca numai in instanta de judecata le vom rezolva. Subventiile sunt destul de mici, iar legea nu e tocmai bine intocmita, dar acum si fara acesti bani suntem in pericol sa ramânem. Avem senzatia ca oriunde in tara asemenea lucruri merg normal, numai in Bacau nu”.






Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014