Joaca de-a focul pe banii altora
In unele cazuri, pompierii militari sunt alertati degeaba. A dovedit-o si bilantul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, care pâna in acest moment a inregistrat 94 de astfel de apeluri false, toate primite prin Serviciul Unic de Urgenta 112.
Numai de la inceputul acestui an, fortele de interventie de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta “Maior Constantin Ene” (ISU) Bacau au executat deplasarea in 94 situatii de alarme false. „Din pacate mai sunt tineri, de obicei, care abuzeaza de utilizarea acestui Apel Unic de Urgenta 112, care blocheaza celelalte apeluri de urgenta reale si pot conduce astfel de disfunctii atât in preluarea apelurilor, cât si in interventia personalului, fie ca vorbim de personalul de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, fie de cel de la Serviciul de Ambulanta, de la Inspectoratul de Jandarmi, de la SMURD sau de al Politiei”, a declarat generalul de brigada Mihai Simionescu, inspectorul sef al ISU Bacau.
Amenzi si chiar dosare penale
Chiar daca aceste alerte au fost apelate prin sistemul de urgenta 112, unde deja se face o triere la dispeceratul central, alarmele false au fost constatate abia la fata locului. Asta dupa ce, intre timp s-au cheltuit bani pentru deplasarea in sine la locul interventiei.
„Noi facem toate demersurile, impreuna cu organele competente de la Politie, pentru a depista aceste persoane, ca ulterior acestea sa fie trase la raspundere”, a mai precizat generalul de brigada Mihai Simionescu. In schimb, pe lânga aceste apeluri false, pompierii au fost solicitati sa intervina, numai in acest an la nu mai putin de 1.661 de cazuri reale. Dintre acestea, aproape 800 sunt interventii pe incendii, iar restul pentru asistenta persoanelor (151), descarcerare (7), salvare de animale (8), protectia mediului (5), alte interventii (270), alte situatii de urgenta (231) – misiuni pirotehnice, poluari ale cursurilor de apa, interventii pe inundatii si deplasari fara interventii, dar care au necesitat masuri complementare (193) . La toate acestea se adauga alte 2.408 de interventii SMURD, majoritatea lor pe asistenta medicala de urgenta.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.