23 septembrie 2024
EvenimentApel catre bacauani: Testarea HIV/SIDA poate salva vieti

Apel catre bacauani: Testarea HIV/SIDA poate salva vieti

Luni, in judetul Bacau a fost celebrata Ziua Mondiala de lupta impotriva HIV/SIDA. Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica alaturi de Asociatia Lizuca, Centrul de Consiliere si Testare HIV/SIDA din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Bacau si Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau au organizat o dezbatere cu privire la problemele pe care le intâmpina persoanele care sufera de aceasta maladie.

Au iesit apoi in centrul orasului, acolo unde s-a realizat o fundita din lumânari rosii si s-au distribuit fluturasi cu informatii despre HIV/SIDA. La dezbatere s-a vorbit din nou despre faptul ca acesti oameni sunt respinsi de societate, unii dintre ei chiar si de catre familie. Tratamentul si consilierea le sunt asigurate de stat, insa acest lucru nu este suficient.



„In continuare, le este greu sa-si gaseasca un loc de munca. Am reusit sa integram aproape 20 de tineri la un serviciu, dar cei mai multi dintre ei au refuzat sa spuna ca sunt infectati cu HIV de teama sa nu fie concediati. Când sunt adulti au nevoie de un venit pentru a se intretine si de aceea prefera sa nu spuna”, a spus Ana Vatavu, presedintele Asociatiei Lizuca.

Sunt si bolnavi care refuza tratamentul

Acelasi lucru l-a subliniat si Daniela Tâtaru, director adjunct la DGASPC Bacau. „Marea problema a acestor persoane este un loc de munca. Majoritatea angajatorilor considera neproductiv incadrarea unui individ cu probleme de sanatate. S-a constatat ca sunt si persoane care nu doresc sa se angajeze si prefera sa traiasca din acel ajutor primit de la stat”, a spus aceasta. Oficialii DGASPC Bacau au propus chiar stabilirea unui ajutor banesc fix, indiferent de gravitate, pentru ca au fost situatii in care bolnavii au refuzat tratamentul pentru a nu trece la un grad inferior care sa le aduca mai putini bani.

400 de bacauani infectati cu HIV/SIDA

La ora actuala, in judetul Bacau, in evidentele Centrului de Consiliere si Testare HIV/SIDA sunt 400 de persoane, dintre care 9 copii, care au invatat sa traiasca sau incearca sa se acomodeze cu ideea ca au aceasta boala. Aproape 300 dintre bolnavii de SIDA urmeaza un tratament, ceilalti fie nu necesita, fie au refuzat sa primeasca medicatie. Lunar, statul, aloca 850.000 de lei pentru pacientii din Bacau. In perioada 2004-2013, in judet s-au testat peste 15.000 de persoane, iar 150 au primit vestea ca sunt infectate. (Geta P.)

„Numai anul acesta au fost depistate 35 de cazuri noi, iar 14 persoane au decedat. Cei diagnosticati sunt de toate vârstele, nu neaparat adolescenti. Tot anul acesta au fost si 11 gravide sub tratament. Ne dorim ca medicii de familie sa le recomande femeilor insarcinate sa se testeze. Testarea este gratuita si confidentiala. Nu trebuie sa ignoram faptul ca un caz depistat ascunde alte 10-15 cazuri nedepistate”,
asistent Masa Potirniche, Centrul de Consiliere si Testare HIV/SIDA Bacau

Ipotetic, oricare ar putea fi infectat

HIV se transmite prin relatii sexuale neprotejat si cu parteneri multipli, prin sânge sau produse din sânge, de la mama la fat, cu potential de infectare in timpul sarcinii, prin ustensilele pentru tatuaj sau manichiura. Specialistii spun ca simptomele pot sa apara chiar si dupa câtiva ani, de aceea se recomanda testarea frecventa. Ipotetic, oricare dintre noi ar putea fi infectat.



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img