RAFO Onesti va ataca cu recurs hotararea Tribunalului Bacau prin care a fost declarata nula conversia datoriilor rafinariei in actiuni. Directorul RAFO sustine ca hotararea Tribunalului nu afecteaza prea mult rafinaria deoarece firmele interesate de preluarea acesteia au mai multe solutii, intre care plata datoriilor societatii.
La finele lunii martie, actionarii RAFO hotarasera transformarea datoriilor societatii – circa 300 de milioane de dolari – in actiuni, ceea ce ar fi insemnat ca statul prin Ministerul de Finante si AVAS sa redevina actionar majoritar la rafinaria onesteana. Hotararea a fost atacata de ANAF – Agentia Nationala de Administrare Fiscala iar miercuri, 14 septembrie, Tribunalul Bacau s-a pronuntat in acest caz, admitand cererea ANAF de constatare a nulitatii hotararii AGA din 30 martie. „an consecinþã, aceastã creanþã aºi pãstreazã rangul de prioritate printre celelalte creanþe contra Rafo Oneºti, iar statul roman nu a redevenit acþionar la Rafo”, se precizeazã antr-un comunicat al ANAF. „Acest ultim litigiu caºtigat de ANAF demonstreazã hotãrarea noastrã de a ne lupta cu toate forþele pentru a stabili corecta situaþie juridicã la Rafo Oneºti. Scopul nostru final este acela de a recupera maximul posibil din prejudiciul stabilit la aceasta societate”, a declarat preºedintele ANAF, Sebastian Bodu.
RAFO nu mai e in
reorganizare judiciara
Pe de alta parte, Curtea de Apel Braºov a casat ancheierea pronunþatã de judecatorul-sindic de la Tribunalul Bacãu, an data de 13 octombrie 2004, prin care se admitea an principiu planul de reorganizare propus de RAFO Oneºti. Casarea a fost motivatã de gravele nereguli procedurale ºi ilegalitãþi comise la luarea acestei decizii. Potrivit comunicatului ANAF, Curtea de Apel Braºov a dispus rejudecarea cererii de admitere a planului de reorganizare, aceasta fiind an sarcina judecatorului-sindic de la Tribunalul Braºov, deoarece dosarul de insolvenþã referitor la RAFO Oneºti a fost strãmutat la Braºov pentru motive de bãnuialã legitimã. „Avand an vedere aceastã decizie irevocabilã a a Curþii de Apel Braºov, toate pãrþile ºi participanþii la procedura de insolvenþã ce se deruleazã faþã de Rafo Oneºti sunt repuºi an situatia anterioarã datei de 13 octombrie 2004, de unde rezultã cã la Rafo Oneºti nu mai existã o reorganizare judiciarã″, se mai menþioneazã an comunicatul ANAF. Rejudecarea cererii de admitere a proiectului de plan de reorganizare propus de Rafo va fi realizatã de cãtre Tribunalul Braºov, panã an prezent nefiind fixat un termen.
Conform comunicatului, cele douã mãsuri principale propuse prin acest proiect de plan, respectiv, fuziunea Rafo Oneºti – Carom Oneºti ºi conversia creanþelor an acþiuni nu mai sunt posibile, dupã ce la fuziune au renunþat acþionarii ambelor societãþi, iar hotãrarea AGA privind conversia datoriilor a fost invalidatã de justiþie.
„E o mare deceptie”
„Hotararea Tribunalului reprezinta o mare deceptie pentru mine in ceea ce priveste actul juridic in acest caz” – ne-a declarat directorul RAFO, Paul Ivascu. El spune ca, desi a aflat de comunicatul ANAF, nu a reusit sa obtina nici o confirmare de la Tribunal miercuri si asteapta sa vada care este motivatia instantei. „Aceasta decizie nu reprezinta o problema pentru RAFO pentru ca mai sunt cai de atac pe care le vom folosi” – spune Paul Ivascu. „Noi consideram ca dreptatea este de partea noastra”. Chiar daca instantele superioare vor respinge recursul RAFO, directorul societatii spune ca acest lucru nu va avea nici o importanta. „Cei care sunt interesati de preluarea noastra au mai multe solutii, inclusiv plata datoriilor RAFO” – sustine Ivascu, care crede ca in acest caz este vorba mai mult de „sicane”. „Solutia cea mai buna ar fi ca ANAF sa se aseze la masa cu cei interesati de preluarea RAFO iar rafinaria sa nu fie vanduta pe un leu din postura de faliment”.
Sindicalistii de la RAFO vor face in urmatoarele zile o serie de demersuri catre ANAF pentru a fi informati cu privire la intentiile agentiei. „Vom declansa demersuri oficiale catre ANAF pentru ca ni se pare ca Agentia doreste sa duca RAFO la faliment” – ne-a declarat liderul sindicatului Rafinorul, Ion Marian, care a calificat hotararea Tribunalului drept „dubioasa”.Scris de Razvan BIBIRE