10 ianuarie 2025

cu ajutorul acestuia, medicii pot efectua intervenții chirurgicale minim invazive, iar copiii se recuperează mult mai repede

Aparatul minune din blocul operator al Secției de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică

După ce l-au testat suficient, medicii chirurgi din Secția de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Bacău pot spune că achiziția unui aparat mobil de radioscopie portabil a fost o alegere mai mult decât necesară, pentru că rezultatele după operațiile făcute cu ajutorul acestuia sunt foarte bune. „Este genul de aparat care funcționează pe baza radiațiilor X, dar care este mobil și permite utilizarea în blocul operator. Pe înțelesul larg, este diferența dintre fotografie și cinematografie.

Aparatul normal de radiografii permite înregistrarea unei imagini statice, la un anumit moment, aparatul de care vorbim de radioscopie permite vizualizarea live, în dinamică, a segmentului care ne interesează pentru fracturi, pentru ortopedie, traumatologie în general. În momentul în care ai un control vizual direct, poți face absolut toate modificările pentru a obține cel mai bun rezultat posibil”, a explicat dr. Daniel Ceucă, medic primar chirurgie și ortopedie pediatrică.



Recuperarea este mult mai rapidă după operație

Acest aparat i-a ajutat pe specialiști să facă trecerea către intervenții minim invazive cu incizii de cel mult 1-2 cm. „Beneficiile majore sunt în primul rând scurtarea timpului operator, deci a anesteziei. Cu cât timpul operator este mai lung, cu atât riscul de infecții post operator este mai mare. Neavând o incizie, riscul de infecție post operator este semnificativ diminuat și poate cel mai important aspect este recuperarea post operatorie. Recuperarea este mult mai rapidă și rezultatele pe termen lung sunt extraordinare”, a mai spus dr. Ceucă.

Pe timpul operației, medicii și asistentele care intră în locul operator poartă un halat special, greu de câteva kilograme, care îi ferește de radiații, dar partea bună este că intervențiile nu sunt lungi. Spre exemplu, pentru o operație clasică la șold timpul operator era de o oră și 30 de minute, iar cu acest aparat durează 10-15 minute. În ceea ce privește recuperarea, la două-trei ore după ce se trezește din anestezie, pacientul are voie să se miște și chiar să se dea jos din pat.

Fractura la nivelul cotului, a doua ca frecvență în patologia pediatrică, avea ca durată de intervenție clasică circa 50 de minute, iar acum este de 5-10 minute, cel mult, recuperarea fiind redusă de la trei – patru luni, la patru – șase săptămâni.

De la începutul anului și până acum, medicii chirurgi de la ortopedie pediatrică au fost efectuat 90 de intervenții cu acest aparat, care a costat în jur de 100.000 de euro, dar adevărata activitate abia acum începe. Pe timpul vacanței de vară, numărul copiilor care ajung la camera de gardă cu fracturi de pumn, de cot sau la nivelul picioarelor este mai mare, pentru că se rănesc la joacă, iar adresabilitatea nu este doar din județul Bacău, ci și din județele învecinate.

dr. Daniel Ceucă, medic primar chirurgie și ortopedie pediatrică, și dr. Ioana Raluca Dinu, director medical SJU Bacău

„Este un aparat de radiologie de înaltă rezoluție, care se folosește în sala de operație și care a îmbunătățit calitatea actului medical și a condițiilor oferite de către spital colegilor din Secția de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică.”

dr. Ioana Raluca Dinu, director medical SJU Bacău



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img