Un aparat performant pentru evaluarea masei osoase și detectarea osteoporozei încă din fazele incipiente, cumpărat de Primăria Bacău în 2011, a stat ascuns într-o magazie, nefolosit până acum. Aparatul a costat aproape 1,5 miliarde de lei vechi și a fost cumpărat pentru a dota viitorul spital municipal.
Cum spitalul nu a fost terminat nici acum, după ce constructorul a început să aibă probleme, aparatul a stat în magazie. Și ar mai fi stat și acum dacă Spitalul Județean de Urgență nu ar fi cerut Primăriei Bacău să i-l împrumute. Cererea nu a fost lipsită de peripeții: un prim vot al Consiliului local pentru a se da în comodat aparatul a fost negativ, din cauza împotrivirii unor consilieri.
Care sunt aceia, se poate doar bănui, însă numele lor nu este cunoscut oficial, deoarece votul a fost secret. Cei doi medici din Consiliul local nu au putut vota la sedința din decembrie 2018 deoarece, conform legii, fiind în relații contractuale cu Spitalul Județean de Urgență, s-ar consideră abuz în serviciu participarea la un vot care asigura un „beneficiu” instituției de unde-și ridică salariul.
Votul s-a repetat la finele lunii ianuarie. Din cei 19 consilieri, doi nu au avut voie să voteze (cei doi medici), trei au votat «împotriva» și 14 au votat «pentru», reușindu-se să se obțină majoritatea necesară pentru aprobarea împrumutului.
La ce foloseste aparatul?
Osteoporoza este o afecțiune frecventă caracterizată prin scăderea densității osoase, astfel că oasele devin mai fragile și sunt mai susceptibile la fracturi, chiar și în cazul unor traumatisme minore. Osteodensitometrul „Medix 90” utilizează o tehnologie ce asigură o măsurare precisă a densităţii mineral osoase la nivelul coloanei lombare, a femurului proximal, a antebraţului şi întregului corp, dar şi vedere laterală a coloanei (pentru determinarea gradului de deformare a vertebrelor). Una dintre funcţiile aparatului determină riscul de fractură pe următorii 10 ani.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.