Articolele de presa referitoare la apa murdara si scumpa pe care RAGC le-o serveste bacauanilor au starnit nemultumirea conducerii Regiei. Adrian Craiovan (foto), directorul general al furnizorului de apa, a explicat presei, ca, fara o statie de tratare a apei, Bacaul „va primi apa neagra multi ani de-acum incolo”. Iritat de reclamatiile ce razbat in ziare, Craiovan a declarat ca „daca nu e murdara, apa e curata” si a negat ca scumpirile apei i s-ar datora. Directorul general a explicat ca o parte din banii pe care-i dau beneficiarii pe apa constituie aport la o investitie majora ce se va concretiza in 2008, finantata de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Rezultatul principal ar fi o necesara statie de tratare. Investitia totala va fi de 52 de milioane de euro, suma din care RAGC trebuie sa suporte 13 milioane de euro. De altfel, chiar acordul cu Banca Mondiala ar prevedea scumpiri succesive, care ar urma doar anul acesta sa arunce pretul metrului cub de apa la 36.000 de lei, fata de aproape 29.000 de lei in prezent.
Craiovan isi negociaza un nou mandat
Adrian Craiovan le-a spus jurnalistilor ca scumpirile apei potabile sunt absolut obligatorii, daca se doreste ca Bacaul sa beneficieze vreodata de acest produs la calitate maxima. Directorul s-a plans, insa, ca reprezentantii autoritatilor locale intarzie programul convenit cu BERD. Craiovan s-a referit la faptul ca proiectul de scumpire pe care l-a depus la Primarie nu a fost inca pus in discutia Consiliului Local (CL) Bacau. „Intarzierea aprobarii scumpirii apei va conduce la penalitati”, a avertizat directorul general. Colac peste pupaza, consilierii au amanat aprobarea Bugetului de venituri si cheltuieli pe 2006. De votarea acestui document depinde chiar viitorul lui Craiovan, pentru ca acceptarea Bugetului este urmata de negocieri pentru un nou mandat in fruntea RAGC. Seful Regiei nu s-a declarat ingrijorat de tintele pe care reprezentantii Primariei i le vor impune la negocieri si nici nu-si considera scaunul in pericol. „Am dreptul sa ma apar in Instanta”, a spus Craiovan, care nu a dorit sa comenteze zvonurile referitoare la presiuni politice care s-ar face asupra sa. „Cat timp imi fac treaba, nu vad ce motiv as avea sa plec. Nici primarul (Romeo Stavarache – n.r.), nici alt om politic nu mi-a cerut demisia”, a precizat „sacagiul-sef”. Craiovan s-a abtinut sa se planga de sicane politice, dar nu s-a putut abtine sa nu aminteasca de tot mai desele controale la care este supusa firma pe care o conduce.
Si Prefectura reclama calitatea apei
Prefectura judetului a luat atitudine fata de calitatea apei la robinete. „Daca avem director cu 85 de milioane lei lunar (Adrian Craiovan – n.r.), ne trebuie si calitate la apa pe care o consumam zilnic”, a precizat Gabriel Berca, prefectul judetului. La fel de nemutumit s-a aratat si Neculai Olaru, subprefectul judetului. „Stiu ca multi bacauani depun plangeri la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului, dar am inteles ca problema apei nu este de competenta lui. Eu ma gandesc sa sesizam Consiliul Local (CL), pentru ca regia apartine acestuia. Trebuie sa vedem daca managementul este bun, pentru ca seria reclamatiilor la OJPC a depasit o anumita limita”, a afirmat Olaru. Directorul Craiovan a reactionat la declaratiile prefectului si subprefectului si si-a exprimat disponibilitatea de a „gazdui” orice control care i se va mai trimite pe cap.Scris de Cristi AIOANEI, Florin POPESCU, Ionut VATAFU