15 noiembrie 2024

Apa de la izvoare si pompe ne poate imbolnavi

– doar trei izvoare din Bacau au apa buna de baut, conform analizelor realizate de Compania de Apa -majoritatea cismelelor si pompelor testate sunt compromise din cauza nitratilor sau a bacteriilor E.coli

Apa de la câteva pompe manuale care mai functioneaza intre blocuri nu este potabila, având nitrati peste limita admisa, dar si bacteria E.coli! Rezultatele vin de la Directia de Sanatate Publica (DSP), care preia analizele facute de Compania de Apa (CRAB), dar nu reprezinta nici pe departe o harta completa a tuturor cismelelor care exista in oras.

Angajatii DSP au luat probe in zilele in care era avarie doar din 12 locuri, desi, dupa o numaratoare facuta de politistii locali la cererea primariei, in tot orasul exista nu mai putin de 52 de pompe, dispuse in toate cartierele.



Potrivit rezultatelor analizei, apa nu este buna de baut de la urmatoarele cismele: Letea 10, Letea 14, Aviatorilor 23, Aviatorilor 31, Aleea Ghioceilor 23, Milcov 142, Republicii 52, Bradului – robinet Vasion. Este buna de baut apa de la trei pompe: Valea Alba 10, Prelungirea Bradului 108 si putul forat de pe Stefan cel Mare. Nu sunt sigure nici izvoarele de la Margineni.

La toate cele patru de la care s-au recoltat probe au iesit concentratii de nitrati mici, dar concentratii mari de bacterii la trei dintre ele (singurul izvor fara E.Coli este la troita, strada Barbulesti).

Când are dreptate DSP? Pe cine sa mai credem?

Nici apa de la izvorul de pe strada Chimiei, preferat de bacauanii din sudul orasului nu doar când e criza de apa, nu ar fi potabila, nivelul de nitrati fiind printre cele mai mari inregistrate, de 77,98 mg/l. Partea buna este ca nu are bacterii.

Asta arata acum analizele CRAB, in adresa semnata de DSP (ne intrebam, de ce transmite adresa DSP daca n-a facut ea ca institutie testarea?), dar, pe 19 august, publicam declaratia purtatorului de cuvânt al DSP, Anda Dumitrescu, care sustinea ca „cele sapte izvoare (sase din zona comunei Margineni si unul de pe strada Chimiei, din Bacau), se incadreaza in limita de potabilitate, apa fiind verificata in laboratoarele DSP.” (declaratie mot-a-mot, aparuta in articolul Oras blocat de lipsa apei).

Asadar, carei declaratii trebuie sa-i dam crezare, eventual catre care sursa de apa sa ne indreptam când se va produce urmatoarea avarie?

O solutie: testarea tuturor cismelelor

Asadar, stim de unde sa nu folosim apa. Stim si care sursa este verificata si buna de consum. Dar, dupa cum spuneam anterior, acestea sunt doar 12 pompe din 52 câte sunt de toate in municipiu. Viceprimarul Constantin Scripat a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca va cere analiza apei de la toate aceste pompe, cismele si izvoare.

„Vom vedea forma de colaborare cu DSP. Vreau ca sa montam apoi panouri de informare, lumea sa stie clar care este buna de baut si care nu”, a spus viceprimarul Scripat. Acesta nu a avansat un termen pentru a face testele. Bineinteles, daca in paralel primaria ar finaliza si investitia privind rezerva de apa, atunci populatia ar urma sa aiba apa potabila câteva ore dimineata si câteva seara, o apa sigura.

Pâna atunci, insa, DSP recomanda asigurarea perimetrelor de protectie sanitara, dezinfectia sistemului de distributie si repetarea analizelor.

Prezenta nitratului in apa este responsabila de aparitia bolii albastre la copii cu vârste cuprinse intre 0 si 3 ani, motiv pentru care este interzisa folosirea acesteia in alimentatia celor mici. Bacteria E.coli este implicata in producerea bolilor diareice si infectiilor urinare.

Alternativa: apa clocita la soare, vânduta de comercianti

In urma unui control tematic efectuat recent de Protectia Consumatorilor Bacau la agentii economici din tot judetul care valorificau ape minerale naturale au fost depistate numeroase nereguli in privinta modului de comercializare si etichetare, prezentare si publicitate a acestor produse. In acest esantion verificat, au intrat doar 10 operatori economici dintre care aproape toti au fost in neregula. „Din cantitatea controlata de 510 litri de apa, 330 litri erau cu abateri. Mai exact, s-a gasit multe PET-uri cu apa depozitate necorespunzator, adica direct pe paviment sau in soare, fara a fi asigurata protectia împotriva contaminarii ambalajelor si contrar conditiilor de depozitare prevazute de producatori, respectiv «A se pastra la loc racoros, ferit de înghet si razele directe ale soarelui». La unele produse, ambalajele erau deformate. Din pacate, chiar si in prezent, mai gasim comercianti care nu afiseaza la loc vizibil preturile produselor scoase la vânzare”, a declarat Alin Nastasa, comisar sef adjunct la Protectia Consumatorilor Bacau.

In aceste conditii, comisarii bacauani au fost nevoiti sa aplice 8 sanctiuni cu amenda in valoare totala de 12.000 de lei plus 4 avertismente. Interesant este ca producatorii de apa abordeaza diferit influenta pe care o au razele solare asupra caracteristicilor fizico-chimice, microbiologice ale apei. Astfel, in vreme ce unii sustin ca nu ar exista nicio influenta asupra sanatatii si securitatii consumatorilor apa tinuta direct in soare, altii admit ca produsele nu mai pot fi comercializate daca nu au fost respectate conditiile de pastrare-depozitare mentionate pe eticheta. La fel si unii specialisti accentueaza asupra posibilitatii modificarii parametrilor calitativi ai apei, însa, pâna la urma, conformitatea va putea fi stabilita doar prin analize de laborator. (Florentin Radu)




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014