* trimiterea angajatilor in somaj a fost considerat un colac de salvare pentru unii dintre cei mai mari agenti economici din judet: Rafo, Amurco, CET sau Posta Româna
Voci din zona politicii au anuntat glorios finalul crizei economice, iesirea din recesiune si perspectiva unui trai tot mai bun pentru români. Exista insa numerosi indicatori economici care arata ca lururile nu stau asa. Unul dintre ei este somajul, aflat inca la cote ridicate si impotriva caruia guvernantii nu au nici o solutie viabila, mai ales in privinta creerii de noi locuri de munca. Marile intreprinderi si societati din judetul Bacau respira inca greu in aerul viciat al crizei, iar pierderile sau rentabilitatea scazuta au atras trimiterea in somaj a mii de oameni.
Prima disponibilizare majora a fost la Rafo, in luna ianuarie, când, conform datelor de la Inspectoratul treritorial de Munca, s-a brenuntat la 600 dintre cei 929 de angajati. In ultimul timp, patronii Rafo Onesti au transformat in bani lichizi tot ce se putea si au strâns in conturi 35 de milioane de euro. Numai pentru petrolul din conducta dintre Rafo si Litoral au obtinut 30 de milioane de euro. Rafinaria Rafo Onesti, aflata în proprietatea oligarhului rus Iakov Goldovskiy, nu mai poate rafina titei, si-a lichidat flota de 39 de vagoane si doua locomotive pe care o detinea si a mai vândut si terenuri de pe platforma industriala si patru benzinarii care mai functionau in vestul tarii. Rafinaria este oprita din anul 2008.
Amagirea reangajarii
Amurco este o alta intreprindere importanta care si-a oprit instalatiile si a trimis oamenii in somaj din cauza dificultatilor economice. Patronul Ioan Niculae a decis ca productia nu mai este rentabila in conditiile scumpirii gazelor. Salariile oricum se dadeau cu doua luni intârziere, iar primul val de disponibilizari s-a facut in iulie, când au plecat acasa 450 dintre cei 747 angajati. La ITM au fost depuse insa documentele si pentru un al doilea val de disponibilizari, astfel ca dupa 15 decembrie ar fi urmat sa mai plece alti 263 de angajati. Masura a fost revocata, dupa repornirea unora dintre instalatii, dar se poate reveni asupra ei in functie de comenzile pentru productie.
Somajul a lovit si CET Bacau, care a traversat un an foarte dificil. In iunie au fost trimisi in somaj 119 dintre cei 517 angajati, iar societatea a ajuns pe buza falimentului, din cauza datoriilor vechi ale Termoelectrica si a debransarilor masive. CET intra in reorganizare judiciara pentru datorii de 600 de miliarde de lei vechi, iar procesul pe fond pentru declararea insolventei se afla in derulare la Tribunalul Bacau.
Anul acesta a adus somajul si in curtea Postei Române, de unde au plecat circa o suta de oameni, dar si la Hidroelectrica, de unde au fost trimisi acasa 310 dintre cei 604 angajati. Ei sunt din toata Moldova, inclusiv din Bacau. Oarecum de asteptat pentru sezonul rece, constructorii si-au trimis si ei oamenii in somaj, dat fiind ca iarna lucrarile se reduc aproape la zero. De exemplu, Conextrust va disponibiliza saptamânile urmatoare 334 din 479 de angajati, iar Romconstructor 80 dintre cei 161 de angajati.
Somaj in continua crestere
Toate acestea, adunate cu somajul din societati mai mici, au dus somajul din judet la o rata de 6,75% in luna noiembrie 2013, fata de 6,62% la inceputul anului. Cu alte cuvinte, in evidentele Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca figurau in noiembrie 15.387 someri, dintre care aproape 7.000 indemnizati si peste 8.500 neindemnizati. In anii trecuti, rata somajului a fost de 6,26% in noiembrie 2012 si 6,04% in noiembrie 2011.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.