8 noiembrie 2024

Anul scolar debuteaza cu stangul pentru mii de elevi bacauani

Astazi, clopotelul va suna inceputul anului scolar 2012/2013. In pofida decalarii cu o saptamana a acestui eveniment, problemele din majoritatea unitatilor de invatamant nu au putut fi rezolvate. Astfel, inca mai sunt scoli care nu au mobilier pentru clasa pregatitoare, altele inca nu au obtinut autorizatie sanitara de functionare, dar sunt si unitati in care nici pana acum nu au fost remediate urmele furtunii din 15 iulie.

Elevii revin in banci in noul an scolar



Astazi, 17 septembrie, incepe noul an scolar, cu intarziere de o saptamana fata de planificarile initiale. Sunt asteptati in banci aproape 109.500 de prescolari si elevi. In gradinite s-au inscris pentru anul scolar 2012-2013 circa 18.440 de prichindei, iar in invatamantul primar, unde este inclusa si clasa pregatitoare – o noutate in acest an, sunt peste 31.900 de elevi. In clasele de gimnaziu (V-VIII) sunt circa 29.400 de elevi inscrisi, la liceu – 27.000, iar la post liceala – 1.770. “Avem si ceva probleme, acum la inceperea de an scolar, pe partea mobilierului specific in clasele pregatitoare. In ciuda eforturilor noastre, in unele scoli inca nu a ajuns acest mobilier, dar am solicitat ca acolo unde sunt aceste cazuri, sa fie adus mobilier de la gradinita, pentru ca elevii sa nu aiba de suferit. In rest, din punctul nostru de vedere, noul an scolar poate incepe in conditii bune”, a declarat prof. Theodora Sotcan, inspector scolar general. Prima vacanta este programata in perioada 5-11 noiembrie 2012, pentru clasele din invatamantul primar si grupele din invatamantul prescolar. Vacanta de iarna, valabila pentru toti elevii, va fi abia 22 decembrie si va dura trei saptamani.

Controale in scoli pentru siguranta elevilor si a cadrelor didactice

Timp de o luna, pompierii militari au efectuat o serie de controale in toate unitatile de invatamant din judet, pentru a vedea daca sunt respectate normele de de prevenire si stingere a incendiilor. Bineinteles ca in unele scoli sunt in continuare probleme, dar s-au stabilit termene de conformare pentru remedierea lor. Controalele vor continua si inaintea sezonului rece, cand unitatile scolare trebuie sa fie pregatite pentru a furniza in conditii sigure agentul termic.
Inceperea noului an scolar i-a determinat pe reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al Judetului (ISUJ) Bacau sa realizeze o serie de controale in toate unitatile de invatamant pentru a se vedea daca sunt respectate normele de protectie impotriva incendiilor. “Este o actiune pe care am derulat-o timp de 30 de zile. Din pacate, nu in totalitate unitatile de invatamant sunt pregatite pentru inceperea noului an scolar, in special pe partea de dotare cu mijloace de prima interventie in caz de incendiu. Avem insa convingerea ca vor fi luate toate masurile necesare pentru a fi remediate”, a declarat gen. de brigada Mihai Simionescu – inspector sef ISUJ Bacau.

Sanctiuni drastice

Pe timpul anului in curs, pompierii militari au mai efectuat astfel de controale, iar in 137 de unitati scolare au gasit nereguli grave. S-a depistat in scolile si gradinitele, in special din mediul rural, ca usile de evacuare nu se deschid sau ca instalatiile electrice se exploateaza cu defectiuni. La alte unitati de invatamant s-a mai constatat ca instalatiile si sistemele de captare si scurgere in pamant a descarcarilor electrice atmosferice nu sunt verificate si intretinute corespunzator, ca nu este prevazut iluminat de siguranta pentru evacuare in caz de incendiu, ca nu sunt planificate si nu se executa controale proprii privind respectarea normelor de aparare impotriva incendiilor sau ca mijloacele de prima interventie nu sunt verificate. Acolo unde se va constata ca nu se respecta legea, sanctiunile nu vor intarzia sa apara. “Sunt, bineinteles si sanctiuni la acest capitol. Noi am acordat termene de remediere a defectiunilor, vom face si reverificari. Daca nu se poate ajunge si la sanctiuni, in functie de gravitatea incalcarii normelor de prevenire si stingere a incendiilor care pot ajunge la un cuantum maxim de 500 lei”, a mai precizat gen.de brigada Mihai Simionescu. Controalele vor continua mai ales ca se apropie si sezonul rece, pentru a fi verificate incaperile in care sunt amplasate centralele termice, accesul la hidrantii interiori, dar si modul in care este distribuit agentul termic, in special cel pe combustibil lemnos, pentru a nu fi pusa in pericol sanatatea si siguranta elevilor si cadrelor didactice.

Zeci de unitati scolare cu geamuri sparte si acoperisuri tandari

Unitatile scolare afectate de furtuna de la jumatatea lunii iulie au ramas la fel, asa ca astazi, cand clopotelul suna pentru prima oara in noul an scolar, acestea isi primesc elevii cu geamuri sparte si acoperisuri tandari. Desi intemperiile din aceasta vara au creat pagube insemnate in urma cu doua luni, nici pana la aceasta ora nu s-au gasit banii necesari pentru reparatii. “In general, in toate unitatile de invatamant afectate de calamitatile din vara s-au cerut fonduri de reparatii pentru refacerea acoperisului, a sarpantelor, a fatadelor, invelitoarelor de tigla si pentru inlocuirea de geamuri sparte. Suma totala a pagubelor a fost estimata la 1.475.000 de lei”, a explicat prof. Claudia Merticaru, inspector scolar. In total sunt 34 de astfel de unitati, dintre care 23 numai in Bacau. Au nevoie urgenta de bani 7 gradinite – 21, 23, 24, 27, 31, “Spiru Haret” si “Lizuca”, 6 scoli – “Alexandru cel Bun”, “Al.I. Cuza”, “Dimitrie Leonida”, “Octavian Voicu”, “Alecu Russo”, “Spiru Haret”, si 10 colegii – “Ferdinand I”, “Vasile Alecsandri”, Pedagogic “Stefan cel Mare”, “Letea”, “Gh. Vranceanu”, “Henri Coanda”, “Dumitru Mangeron”, “N.V. Karpen”, “Grigore Antipa”, “Mihai Eminescu” – toate din municipiul Bacau, dar si doua scoli din Motoseni, 4 din Oituz si 5 din Strugari. Sumele necesare pentru reparatii ar trebui sa vina de la Guvern, sub forma de ajutor de urgenta.

La sate, elevii vor invata in clase simultane

In mediul rural, din cauza numarului mic de elevi, in mai multe scoli copiii vor invata in clase simultane. Dintre cele 332 de clase pregatitoare cate s-au organizat la nivelul intregului judet, 143 vor functiona in regim simultan. “Vor fi clase de simplu simultan si clase de dublu simultan. In cele de simplu simultan vorbim de elevi din clasele pregatitoare care vor invata in aceeasi sala cu elevi de clasa I. In regimul de dublu simultan vor fi elevi de la clasa pregatitoare pana la a IV-a inclusiv”, a explicat prof. Camelia Stamate, inspector scolar general adjunct. La simplu simultan, unde programul este de patru ore de la 8.00 la 12.00, cadrul didactic va desfasura activitate frontala cu o anumita clasa, iar elevii de la celalalt nivel vor lucra individual. La dublu simultan, programul este de la 8.00 la 14.00. In primele patru ore se va lucra cu doua clase (8.00-12.00), iar intre orele 10.00-14.00, cu celelalte doua clase. In intervalul comun (10.00-12.00) se vor desfasura activitati cu toate clasele pe discipline comune precum educatie fizica, desen, muzica.

Furturile si lovirile raman cele mai frecvente infractiuni scolare

Politistii au facut o analiza a numarului de infractiuni constatate in anul scolar anterior. Cele mai multe incidente care au avut loc in incinta scolilor au fost furturile si lovirile.

Din cele 54 de infractiuni sesizate, 49 s-au savarsit in incinta scolilor, iar restul in apropiere. 31 de evenimente au avut loc in oras, iar 23 in mediul rural. „In anul scolar care s-a incheiat am avut totusi rezultate pozitive. Infractionalitatea a scazut cu 26 la suta fata de anul precedent. Totodata, numarul elevilor autori ai unor infractiuni a scazut in anul scolar 2011-2012 cu 35 la suta, iar numarul elevilor victime ale unor incidente a scazut cu 19,5 la suta. Facem tot ce este posibil ca sa prevenim astfel de fapte”, a declarat cms. sef Vasile Oprisan, seful Inspectoratului de Politie Judetean Bacau. Un rol mai important il vor avea de acum politistii de proximitate. Acestia isi vor cunoaste mai bine zona de actiune si trebuie, chiar, sa identifice elevii cu probleme din timp, inainte de a fi autorii unor fapte cu violenta.

Se fura la ora de sport

Cele mai frecvente au fost furturile – 26 la numar anul trecut, urmate de loviri – 24 de cazuri. „Furturile s-au comis atunci cand elevii au mers la orele de sport si si-au lasat bunurile in vestiare. Trebuie sa se gaseasca o modalitate de a-i proteja mai bine, cu paza, si nu numai”, a explicat cms.sef Oprisan. In anul scolar 2011-2012, poltistii, jandarmii si politistii locali au fost prezenti in scoli la peste 400 de sedinte care au avut ca tema prevenirea delincventei juvenile si victimizarii minorilor. In paralel au fost organizate circa 200 de actiuni in acelasi scop.

Chiulangii au incurcat-o

Si in acest an scolar, oamenii legii vor fi pe urmele elevilor mai putini responsabili care in loc sa fie in banci sunt in baruri. „In anul scolar precedent au fost depistati 410 elevi in situatii de chiul si au fost sanctionate 105 persoane pentru comercializarea de bauturi alcoolice elevilor”, a explicat insp.Narcisa Butnaru, ofiter de presa. In acelasi timp, au fost verificati si peste 430 de agenti economici care au magazine in apropierea unitatilor de invatamant. Potrivit legislatiei in vigoare, la acestea elevii nu ar trebui sa gaseasca bauturi alcoolice sau tigari.
Andreea Gavrila




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014