7 noiembrie 2024

Anul acesta avem licenţe şi mastere on-line

Dacă starea de urgenţă va fi prelungită, fapt probabil având în vedere preparativele legislative de până acum, Ministerul Educatiei a pregătit cadrul necesar pentru desfăşurarea examenelor on-line. Astfel, prin Ordinul 4020/2020 din 7 aprilie, MECS, derogând de la prevederile legale în domeniul învăţământului superior, a hotărât pentru anul universitar 2019 – 2020, pe perioada stării de urgenţă, în baza autonomiei universitare şi cu asumarea răspunderii publice, ca probele examenelor de licenţă/diplomă şi disertaţie, ( pentru finalizarea studiilor universitare de master, cât şi de la studiile postuniversitare de master ) aprobate prin Ordinul MECS nr. 6.125/2016, că, acestea se pot desfăşura şi on-line, în baza unei proceduri aprobate de către senatul universitar, cu condiţia ca universitatea să dispună de o platformă electronică adecvată.

Susţinerea în varianta on-line trebuie să fie înregistrată integral, pentru fiecare absolvent în parte, şi arhivată la nivelul facultăţii.



Metodologia privind organizarea şi desfăşurarea procesului de obţinere a atestatului de abilitare ( reprezintă certificarea calităţii unei persoane de a conduce lucrări de doctorat), aprobată prin Ordinul MECS nr. 3.121/2015, se completează, în sensul că, pentru anul universitar 2019 – 2020, susţinerea tezei de abilitare se poate desfăşura on-line, în baza unei proceduri aprobate de către senatul universitar, cu condiţia ca universitatea să dispună de o platformă electronică adecvată.

Susţinerea în varianta on-line trebuie să fie înregistrată integral, pentru fiecare candidat în parte, şi arhivată la nivelul instituţiei organizatoare de studii universitare de doctorat (IOSUD). Conform Ordinului MECS nr. 3.121/2015, teza de abilitare care face acum obiectul derogării, se susţinea în cadrul unei sesiuni cu un caracter public.

Comisia de specialitate pentru evaluarea tezei de abilitare întocmeşte on-line un raport de evaluare, care cuprinde propunerea de acceptare sau respingere a tezei de abilitare, precum şi motivaţia deciziei luate. Raportul va fi semnat electronic de către membrii comisiei.

Instituţiile de învăţământ superior din sistemul naţional de învăţământ, în baza autonomiei universitare, cu respectarea calităţii actului didactic şi cu asumarea răspunderii publice, vor utiliza metode didactice alternative de învăţământ (platforme online).

Cadrele didactice vor raporta săptămânal, către responsabilii desemnaţi de conducerea
facultăţilor/departamentelor, activitatea desfăşurată prin intermediul platformelor on-line.

Activităţile didactice de tipul laboratoare, proiecte, activităţi de cercetare etc., care impun interacţiunea „faţă în faţă”, vor fi recuperate în sistem modular, intensiv, după încetarea stării de urgenţă.
O altă reglementare pe care, de fapt a impus-o practica existentă e aceea că pe perioada stării de urgenţă, funcţie de infrastructura din universităţi, activităţile de evaluare a studenţilor (evaluare) se pot desfăşura şi on-line, în baza unei proceduri aprobate de către senatul universitar.

Examenul de bacalaureat se pare că nu se va desfăşura în sistem on-line. Ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat săptămâna trecută, într-o conferință de presă transmisă live pe Facebook, că; ”Data exactă privind reluarea cursurilor se va stabili în funcție de evoluția pandemiei de coronavirus în România. Așa cum am mai menționat, scenariul de lucru prevede reluarea cursurilor după încetarea stării de urgență și asigurarea tuturor măsurilor pentru ca elevii și cadrele didactice să fie în siguranță.” – a declarat ministrul.

Totodată, Anisie a mai precizat, încă o dată, faptul că anul şcolar 2019-2020 nu va fi îngheţat. “Nu se îngheaţă anul şcolar, ci din contră, MEC lucrează pentru ca toată activitatea care presupune reluarea cursurilor şi toate calendarele care trebuie realizate să le punem în practică după ce vom relua cursurile, după ce încetează această stare de urgenţă”, a mai spus ministrul. Astfel, evaluarea naţională şi bacalaureatul ar putea avea loc în luna iulie şi nu vor viza materia semestrului al ll-lea.

.Din declaraţiile politice de până acum se prefigurează şi posibilitatea ca prelungirea stării de urgenţă cu încă 30 de zile să nu mai fie agreată de majoritatea parlamentară. Declaraţiile politice în acest sens ale PSD, Pro România şi ALDE vin în contextul în care președintele Klaus Iohannis a anunțat prelungirea stării de urgență până la data de 16 mai..Ceea ce azi pare cert s-ar putea schimba, în mod esenţial, peste una/două săptămâni.

Jr. Adrian M. Ionescu




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014