17 noiembrie 2024

Anuala de Artă Fotografică – Bacău 2018. Fotografia salvează România

Confirmare de participare (semnată şi parafată de preşedintele Filialei Bacău a Uniunii Artiştilor Plastici din România): 37 de artişti fotografi, 4 profesionişti, membri ai UAP, 16 discipoli ai maestrului Ioan Viorel Coja, 2 independenţi, 10 membri ai Asociaţiei Pasionaţilor de Fotografie şi 4 membri ai Studioului de Fotografie de la Colegiul Naţional „George Apostu”.

Ei sunt – după cum a afirmat Viorel Cojan (curatorul expoziţiei) – „crema la crema” fotografilor din Bacău, afirmaţie confirmată şi de Carmen Poenaru, preşedinte al Filialei Bacău a Uniunii Artiştilor Plastici, gazda evenimentului. Vineri seara, la Galeriile „Frunzetti”, a avut loc deschiderea Salonului Anual de Artă Fotografică, o sărbătoare a imaginii, a aparatului de fotografiat, a fotografilor.



Sala de expoziţii a fost efectiv neîncăpătoare faţă de numărul mare de participanţi: artiştii fotografi sunt o mare familie. Nume mari pe simeze: Ioan Viorel Cojan, primul fotograf din Bacău membru al UAP, iniţiatorul Salonului şi mentorul de ani şi ani ai multor aspiranţi la gloria stăpânirii „ochiului magic”, Romeo Mărăndici, celebrul fotograf, devenit „marca Mărăndici”, Victor Eugen Mihai (VEM) – un caricaturist fotograf, Ioan Burlacu (UAP – singurul artist plastic băcăuan pe simezele Salonului, Valentin Sarca (UAP Bucureşti), Ovidiu Ungureanu (UAP Bacău), Cristian Macovei (UAP), fiul mai celebrului său tată – Dumitru Macovei, artist plastic, Cristian Broşu, soţii Anca şi Alin Leancă, Liviu Maftei (singurul foto-reporter profesionist prezent la Salon), Doru Maftei, fiul lui Liviu, absolvent al Facultăţii de Teatru de la Iaşi, debutant la Salon, şi multe alte nume cum ar fi Georgiana Barcan, Ioana Mardare, Mia Nazarie, Doru Vântu, Maria Vlad, Iulian Păscăluţă, Gabriela Drăgoi, Ovidiu Ronin, Cătălin Niţu, Lucian Popa.

Ca la marele Saloane de fotografie, maestrul Cojan, cu generozitatea-i cunoscută, cu profesionalism, cu dragoste, i-a prezentat publicului pe toţi, punctând traseul profesional, punctele forte ale fiecăruia, accentuând pe talentul lor, pe munca şi tenacitatea fiecăruia pentru descoperirea secretelor aparatului de fotografiat, astfel ca imaginea să surprindă şi să impresioneze prin mesaj privitorul.

Adrian Măcincă, un artist nonconformist, şi el un pasionat de fotografie, a creat Asociaţia Pasionaţilor de Fotografie, iar o parte din membrii ei au expus în Salon, la invitaţia lui Viorel Cojan, cum a procedat şi cu mai tinerii aspiranţi de la Studioul de Fotografie de la CN de Artă „George Apostu”.

„Aici, în această seară, avem pe simeze un antidot pentru tot ceea ce este urât, neprietenos,, pentru tot ce ne poate despărţi, reunit de o deviză care ne reprezintă «Fotografia salvează România». L-am lansat în ideea că fotografia este ceva care ne poate uni, că ne poate face să gândim la unison la o lume în care raţiunea şi prietenia pot depăşi răul care ne înconjoară. Am mai vrut să arătăm că fotografii sunt o voce, au ceva de comunicat, de spus lumii prin imagine şi mesaj.

În întreaga lume, fotografii au acest spirit de solidaritate, de a se întâlni, de a fi mândri că fac parte din această minunată breaslă artistică, că practică o artă care s-a născut dintr-o disperare a certitudinii. Fotografia are ambiţia de a trece de la comoditatea surprinderii clipei la transmiterea unui mesaj, a unei atitudini, de a surprinde ceva din personalitatea autorului, de aceea a pune o fotografie pe un perete, la un Salon, este un act de curaj, de temeritate, deoarece acest gest înseamnă să te dezvălui celorlalţi, să araţi cine eşti, ce poţi şi cât de departe poţi să ajungi.

Acesta a fost şi crezul meu când am deschis Salonul Anual de Artă Fotografică din Bacău. Priviţi şi vedeţi dacă am reuşit!”, a spus Viorel Cojan participanţilor la vernisaj. Nu au fost cuvinte de complezenţă, ci un adevărat program-manifest transmis de un om care toată viaţa şi-a dedicat-o fotografiei, fiind, în acelaşi timp, şi un mare animator, descoperitor de talente, un îndrumător şi un prieten al celor îndrăgostiţi de această artă. Pentru a descoperi esenţa demonstraţiei lui Ioan Viorel Cojan, intraţi la Galeriile „Frunzetti”, expoziţia este deschisă până pe 22 octombrie.

Foto: Romeo Mărăndici




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014