12 ianuarie 2025

Antisistem

Esichierul politic european este zguduit din temelii de miscari care ataca electoratul partidelor traditionale. Din Spania – PODEMOS – pâna in Grecia – SYRIZA – partidele nou-aparute, care capitalizeaza nemultumirea populara, taie halci din procentele vechilor partide. Ignorate de presa traditionala dar zburdând libere pe Internet, noile partide care se definesc a fi „antisistem” sunt intâmpinate cu bratele deschise de electorat ca o solutie la problemele economice aparute in timpul guvernarii partidelor istorice.

Singura problema este ca, dupa ce ajung la Putere, partidele antisistem se transforma radical. Exemplul cel mai la indemâna este SYRIZA, care, ajuns la guvernare in Grecia, a intors foaia, schimbându-si radical discursul. De la impotrivirea totala fata de solicitarile creditorilor internationali, SYRIZA a ajuns sa accepte peste noapte dictatul Germaniei.



Putem sa ne intrebam care este, pâna la urma, rostul acestor miscari. Pentru ca, in mare, nu schimba nimic la nivelul efectului politic. Daca ne uitam, insa, la efectele sociale, o sa avem surprize. In primul rând, aparitia noilor formatiuni temporizeaza conflictele sociale.

Votul impotriva vechilor partide are rol de supapa sociala; reduce tensiunea din societate pentru ca populatia primeste o lingurita de speranta. In al doilea rând, scade puterea partidelor traditionale, cu efect direct asupra modului in care tarile UE vor accepta politicile transnationale. Faptul ca partidele pierd puterea avantajeaza structurile politice suprastatale, care isi pot impune vointa in tarile Uniunii fara mari impotriviri.

Asa-zisa „dictatura” a lui Orban in Ungaria si miscarile noii Puteri de la Varsovia nu sunt altceva decât reactii la maniera in care politica Bruxelles-ului (de fapt, a Germaniei) este impusa acestor tari.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img