Bolnavi pusi pe drumuri si scuturati de bani
Bolnavii de diabet colinda farmaciile in cautarea medicamentelor cele mai ieftine. Cele cu care s-au obisnuit nu mai sunt decontate integral de Casa de Asigurari de Sanatate. Pentru a continua tratamentul fara modificari, bolnavii sunt obligati sa scoata bani din buzunar. Daca nu isi permit sa plateasca si cer produsele gratuite, afla ca acestea nu exista in stoc.
„Am mers din farmacie in farmacie pentru a-mi lua medicamentele de pe reteta, ne-a declarat o bacauanca bolnava de diabet. Pana acum, unul dintre medicamentele pe care le-am luat zilnic a fost Siofor. Acum mi s-a spus ca trebuie sa platesc o diferenta de bani, fiindca nu mai este gratuit. Nu-mi permit sa dau bani. Nu sufar doar de diabet. Sunt bolnava si de inima, si de stomac.” Desi se trateaza de multa vreme cu Siofor, pacienta a decis sa renunte, din motive financiare, la medicamentul pe care Casa de Asigurari de Sanatate nu-l mai compenseaza integral. „Prima farmacista cu care am vorbit mi-a spus ca as putea lua gratuit Metfogamma, dar ca nu il are. Am incercat in mai multe farmacii, dar toate aveau Siofor, nu si medicamentul gratuit.”
Pacientul alege dupa cum il tine buzunarul
Am solicitat medicamentul compensat suta la suta de Casa de Asigurari in mai multe farmacii. Raspunsul a fost: „Nu il avem, dar il putem inlocui cu Siofor, pentru care trebuie platita o mica diferenta.” O farmacista chiar a precizat ca daca s-a luat pana acum Siofor nu recomanda altceva, fiindca „se supara medicul”. Diabetologii spun insa ca alegerea ii apartine pacientului. „Noi scriem pe reteta denumirea comuna internationala, nu denumirea comerciala a medicamentului, ne-a declarat dr. Noemi Pletea. Farmacistul poate sa-i dea pacientului ce medicament doreste, nu il impunem noi. Siofor este, intr-adevar, medicamentul cel mai folosit, cu care s-au obisnuit pacientii. Pot sa opteze pentru medicamentul gratuit.” Problema este, asa cum au constatat pacientii, ca inlocuitorul lipseste de pe rafturile farmaciilor. Luana Grigoras, presedintele Colegiului Farmacistilor, are o explicatie pentru aceasta situatie. „Pana acum, toata lumea lua Siofor. De cand trebuie platita o diferenta pentru acest medicament, noi solicitam distribuitorilor inlocuitorul decontat integral de Casa de Asigurari. Probabil ca depozitele nu au avut stoc. Oricum, majoritatea pacientilor care vin la farmacia mea nu au renuntat la Siofor. Au platit diferenta de 8 lei pe cutie.” Bolnavilor de diabet care consuma 3 cutii pe luna, iar reteta eliberata de diabetolog este pentru 3 luni, numai procurarea acestui medicament le scoate din buzunar peste 70 de lei.
Se estimeaza economii uriase la buget
Problemele pentru bolnavii cu diabet au inceput la 1 septembrie, cand s-a schimbat modul de decontare a medicamentelor incluse pe lista C2 pentru tratamentul pacientilor cu boli incluse in programele nationale de sanatate. Sunt afectati de schimbare, pe langa suferinzii de diabet, cei cu HIV/SIDA, cancer, tuberculoza, hemofilie, transplant etc. In cazul bolnavilor de diabet de tip 2, tratat cu pilule, nu cu insulina, Casa de Asigurari de Sanatate compenseaza integral doar costul celui mai ieftin medicament din fiecare gama. In cazul in care pacientii doresc un medicament mai scump sau original, trebuie sa suporte diferenta dintre pretul de decontare si cel de comercializare. Ministerul Sanatatii a anuntat ca, prin aplicarea acestui sistem, se vor face anual economii la buget de aproximativ 150 milioane lei noi.
In judetul Bacau sunt in evidenta medicilor diabetologi in jur de 16.000 de pacienti. In ultimii 5 ani, prevalenta diabetului in Romania a crescut dramatic, numarul bolnavilor diagnosticati fiind de aproape 800.000.
Pacientii care nu gasesc in farmacii medicamentele pe care le doresc le pot comanda. Farmacistii aflati in relatie contractuala cu Casa de Asigurari de Sanatate sunt obligati sa onoreze comanda in 48 de ore. (D. Mincu)