In localitatea Caiuti, cunoscutul coregraf onestean Francisc Enasel, presedinte al Fundatiei „Doina Trotusului” si director artistic al ansamblului cu acelasi nume, un inimos pasionat de folclor, insista sa-i invete pe micii locuitori ai asezarii de pe Trotus, tainele dansului popular.
Asa a aluat fiinta, cu doar câtiva ani in urma, Ansamblu Folcloric „Calutul”, finantat de primaria din localitate. Grupul este compus de elevi cu vârse intre 12 si 16 ani. In relativ putina perioada de când fiinteaza, tânarul ansamblu folcloric a urcat pe scenele din toata tara si de peste hotare, evoluând alaturi de mult mai cunoscute nume din domeniu provenite din tari ca Italia, Germania, Rusia sau Brazilia.
Si, de fiecare data, micii artisti au dovedit ca sunt demni mesageri ai traditiilor si obiceiurilor stramosesti. De altfel, in anii de dupa Revolutie, tot multumita „patriotului local” Francisc Enasel, prin intermediul Pastoriei del Borgo Furo, ansamblul „Calutul”a fost prezent de mai multe ori pe scenele din Italia.
„Lucrez cu copiii de aici de vreo opt ani. Domnul Francisc Enasel este sufletul ansamblului. Daca trece o sâmbata, copiii ma si intreaba mereu daca dânsul nu ajunge «Doamna, ati mai vorbit cu domnul coregraf, mai vine pe la noi sa ne invete?», ne spune Claudia Leon, directorul adjunct al scolii din Caiuti.
Micii dansatori participa des la sarbatorile comunei la care sunt invitati, dar si la alte festivaluri ori evenimente festive din Onesti si din regiune, de fiecare data incântând publicul prin frumusetea costumelor populare si prin varietatea dansurilor moldovenesti, din care nu lipsesc Capra si Caiutii, Hora, Padurelul, Taraneasca etc.
„Chiar eu am un costum popular acasa, pe care l-am mostenit de la mama, si mereu il imprumut copiilor la astfel de ocazii când participa mai multi. Si pe al sotului meu, la fel, il aduc baietilor din Ansamblu. Mama mea le confectiona, inainte, când putea vedea mai bine, facea si covorase, prosoape etc”, mai spune inimoasa director adjunct, de la care am mai aflat ca pasiunea pentru folclor o are din copilarie, când chiar cânta la acordeon.
„Nu lasam traditia sa piara, mai ales ca-s localnica si ar fi rusinos sa uitam mostenirea aceasta”, incheie Claudia Leon.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.