25 decembrie 2024

Aniversare și prezentare de cărți monumentale de istorie la Filiala Județeană Cultul Eroilor

Perla coroanei acțiunilor de prezentare a monumentalelor lucrări „Cartea de aur a Eroilor de la Oituz (1916-1918)” și „Sub flamura eternității. Regimentul 27 Infanterie Bacău” ale profesorului Corneliu Stoica, acțiuni care au avut loc inițial la Târgu Ocna, Dărmănești și Slănic Moldova, a fost pusă în Bacău, la manifestarea organizată, joi, 12 septembrie”, de Filiala județeană Cultul Eroilor la Cercul Militar, cu prilejul marcării a 105 ani de la înființarea în România a „Societății Mormintele Eroilor căzuți în război”, actuala Asociație Națională Cultul Eroilor (ANCE) „Regina Maria”. Cărțile, apărute la Editura Magic Print din Onești în anii 2020, respectiv 2024, au fost prezentate de generalul (rtr) dr. Vasile-Jenică Apostol, de Dănuț Voicu – președintele Filialei Județene Cultul Eroilor, de prof. Vilică Munteanu, de Gheorghe Geo Popa – directorul Centrului de Cultură „G. Apostu”, de maximafilistul Mihai Ceucă și de istoricul militar Sorin Grumuș. Adiacent la tema reuniunii a vorbit și general de flotilă aeriană (rtr) dr. Vasile Florea.

Reuniunea a fost precedată, în dimineața aceleiași zile, de o slujbă de pomenire a Eroilor Neamului ținută de protopopul de Bacău Ciprian-Eugen Ciuche la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Cimitirul Lazaret din Bacău.



La reuniunea de la Cercul Militar au venit, alături de alți invitați, de membri ai Filialei Județene Cultul Eroilor și de autorul celor două cărți părintele paroh Ciprian-Eugen Ciuche, chestorul Vasile Oprișan, generalul Cătălin Băhneanu, comandorul Gheorghiță Brunchi – reprezentantul Garnizoanei Bacău și col. Vasile Ovidiu Cărășel – inspector șef al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, dar și reprezentanți ai Filialei Județene Neamț Cultul Eroilor.

Reuniunea a fost una de înaltă ținută intelectuală, prin organizare și prin alocuțiunile ținute. Dănuț Voicu a pus accentul pe istoricul înființării Societății Mormintele Eroilor căzuți în război și ANCE, iar părintele Ciprian-Eugen Ciuche a vorbit despre personalitatea și rolul primului patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea, biserica fiind unul dintre principalii factori în comemorarea Eroilor Neamului.

Dezbaterea despre lucrările profesorului Corneliu Stoica a fost moderată de generalul Vasile-Jenică Apostol. Vorbitorii au elogiat preocuparea profesorului pentru a realiza zeci de lucrări științifice dedicate episoadelor istoriei României și a zonei Văii Trotușului, dar și a eroilor care făurit astfel de episoade și au marcat destinul României. A fost subliniată valoarea documentării pentru scrierea unor astfel de opere, dar și sprijinul colaboratorilor autorului în acest travaliu.

Un moment aparte a fost realizat de actorul și omul de cultură Gheorghe Geo Popa, care în stilul său caracteristic, cu aplomb și cu accente emoționante a evocat, într-un mod original rolul Eroului în istoria României și chiar în lumea contemporană prin care trecem. „Ce este Eroul?” – s-a întrebat vorbitorul și a oferit tot el, cu patos justificat, varianta sa de răspuns, numind cărțile prezentate veritabil „dicționare al Eroilor Neamului”. Finalul dezbaterii a fost, astfel unul apoteotic, dar și cu inflexiuni în actualitatea socială și politică a României.

Lucrarea „Sub flamura eternității. Regimentul 27 Infanterie Bacău” va fi înscrisă de Filiala județeană Cultul Eroilor la concursul organizat pentru astfel de opere de ANCE „Regina Maria”.

Tot joi, profesorului Corneliu Stoica i-a fost înmânat și carnetul de membru de onoare al Filialei județene Cultul Eroilor.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img