27 septembrie 2024
Top StoryAngus de Prăjești

Angus de Prăjești

În 2018, la Prăjești, debuta una dintre primele afaceri cu vaci Angus din zonă. “Gherguț Ranch” a apărut la ideea lui Dragoș, inginer de profesie, băiatul cel mare al soților Lucia și Ștefan Gherguț. Cu banii agonisiți de întrega familie, la muncă, în Italia, și beneficiind de sprijinul incontestabil al unui irlandez priceput și binevoitor – Leo McEnroe, fermierul de la care a cumpărat primul lot de vaci Angus.

De altfel, pe entuziaștii fermieri de la „Gherguț Ranch” din Prăjești i-am cunoscut în urmă cu câțiva ani, când făcuse o invitație lumii întregi de a participa la prima licitație din județ de vaci Angus. Ineditul acțiunii nu a atras suficient public interesat să și cumpere exemplare din valoroasa specie de vaci Angus Aberdeen. Nu pe cât de mare este ambiția familiei de fermieri. Așa că au continuat să-și trăiască visul, investind și mai mult în micuța fermă. În primă fază, a apărut centrul de sacrificare, investiție realizată, integral, din fonduri proprii.



A urmat mica unitate de procesare a cărnii, de data asta, în colaborare cu un alt crescător de vaci Angus, de la Blăgești. Producția de carne și preparate o vând la micuța lor tonetă, amplasată pe strada Tazlăului, în cartierul rezidențial Bacovia, din zona de nord a Bacăului. „Ne-am făcut un cerc de cunoscători ai cărnii de vită Angus, ei fiind clienții care achiziționează în mod regulat de la noi. Ușor-ușor, încercăm să educăm și restul clienților, astfel încât să înțeleagă cum se gătește o astfel de carne. De altfel, cred că asta este cea mai mare problemă a cărnii de vită, în general. Pentru că, în România, nu este o tradiție pe segmentul ăsta și oamenii nu prea știu să gătească tipul ăsta de carne astfel încât să fie la cslitățile ei maxime. Fiecare «piesă» trebuie gătită într-un anumit fel, de asta și facem un scurt instructaj cu fiecare client”, îmi explică entuzist Dragoș Gherguț, „motorul” fermei de la Prăjești.

Curcubee … în cerul gurii

Aici, în galantarul cu temperatura controlată, pofticioșii, alături de cunoscătorii din domeniu, pot găsi pe lângă părțile cele mai bune pe care vita Angus le poate oferi (de. ex, antricot), și burgeri sau frigărui cu carne tocată de vită și miel (frigărui îmbrăcate în mirodenii naturale cu un final spicy), figărui îmbrăcate în pancetta, frigărui de involtini din carne de vită, cașcaval, spanac și porchetta, pastramă de vită, dar și salam de vara, cârnați trandafir, cornulețele cu carne (foietaj fraged cu o umplutură de carne de vită și porc), arrosticini, etc. Clienții, încântați de ce primesc (inclusiv bonusul de informații vizavi de cum se gătește corect carnea de Angus), revin și cumpără din nou de la tinerii fermieri.

Pandemia, un ajutor nesperat

În doar trei ani, efectivul de animale de la Gherguț Ranch a crescut exponențial, în prezent, ajungând să numere 110 capete, față de 30 de vaci irlandeze, cu câte au început afacerea. Mai mult, în urma semi-eșecului licitației din vara lui 2018, tinerii Gherguț chiar au reușit să vândă multe exemplare de tauri de reproducție, date fiind calitățile genetice de excepție ale nucleului de vaci de la început. Pandemia le-a creat ceva probleme, ca de altfel, întregii comunități de afaceri din mediul rural și nu numai. Astfel, în martie, anul trecut, au fost nevoiți să închidă centrul de sacrificare, concentrându-se mai mult pe dezvoltarea afacerii.

„Exact la debutul pandemiei, am închis centrul de sacrificare, pentru că, până atunci, vindeam doar carne rezultată din sacrificări. Or, în maniera asta, se pierde foarte mult din carcasă, pentru că multe piese trebuie neapărat procesate. Nu ai cum să le vinzi tranșate”, aflăm de la fermierii din Prăjești. Au redeschis centrul de scarificare, în toamna trecută, cotinuând să vândă la foc automat. Timid, au început și colaborarea cu unități din domeniul HoReCa, deocamdată cu un mic grill din Bacău, ținta lor fiind extinderea. Se gândesc să extindă colaborarea inclusiv cu unități din alte mari orașe, unde carnea de Angus este mult mai apreciată, chiar și piesele mai pretențioase care necesită pricepere maximă din partea bucătarilor. Mai au în plan și deschiderea unui magazin propriu, într-o locație fixă, pe lângă toneta mobilă unde în prezent desfac majoritatea pieselor de carne cerute de piață, dar și preparatele obținute în mica unitate de procesare de la fermă.

„Cel mai probabil, magazinul va fi amplasat în zona cartierului Fiald, unde deja avem toneta, dar mai aproape de zona nouă, unde va fi și parcul și zona verde a cartierului. Va fi un magazin gen băcănie, pentru că vrem să aducem și produse ale altor producători locali. Sunt mulți clienți care ar fi vrut să aibă, alături de carnea noastră foarte bună, și un vin, la fel de special, sau o brânzică ori altceva, ca să nu mai umble în zece locuri să cumpere. Deja colaborăm cu un producător de suc de aronia, obținut prin presare la rece, din culturi bio, în apropiere de Bacău”, mărturisește Dragoș Gherguț.

Angus este o rasă de vaci fără coarne, „mică, grasă și nepretențioasă”, creată cu sute de ani în urmă în Scoția. Este semisăbatică, cu un temperament docil și o rezistență ridicată la boli, valorificând din plin pășunea, prin faptul că aceasta retează iarba, și nu o smulge, așa cum fac alte rase, determinând, astfel, o regenerare rapidă a zonelor de pășunat. Carnea de vită extrem de apreciată peste tot în lume, are un randament la sacrificare de 65-70%. Foarte importantă este marmorarea și perselarea cărnii, adică exact elementele care fac din carnea Aberdeen Angus produsul perfect pentru grătar. În România, există un efectiv de circa 40.000 -50.000 de capete.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img