22 ianuarie 2025

Angioplastia periferică, procedură de tratament pentru boala arterială periferică

Angioplastia periferică este o procedură de deschidere a vaselor de sânge îngustate sau blocate care furnizează sânge la picioare, folosind un „balon” medical pentru a lărgi arterele blocate. Dacă este necesar, se implantează un stent – un tub mic, cu plasă metalică, care menține artera deschisă.

  • În angioplastie, un cateter special cu un mic balon la vârf este introdus într-o porțiune îngustă a arterei și umflat. Balonul comprimă placa, aceasta fiind împinsă împotriva pereților arterei.
  • Angioplastia este deseori urmată de plasarea unui stent. Stentul, un implant, va rămâne în arteră, iar în câteva săptămâni va fi acoperit de țesut nou.
  • Un stent poate fi implantat la locul unui anevrism de aortă abdominală, prevenind ruptura.

Plasarea stentului



Balonul va fi umflat când ajunge în artera blocată. Acest lucru forțează artera să se deschidă și permite revenirea fluxului de sânge.

Stentul va fi introdus și se va extinde în același timp cu balonul. Odată ce stentul este fixat, medicul cardiolog intervenționist va scoate cateterul și se va asigura că stentul este în poziția dorită.

După procedură, vă veți odihni la pat timp de două până la câteva ore pentru a vă recupera. Timpul de repaus depinde de intervenția derulată și de dimensiunea, tipul și locația cateterelor utilizate. Personalul medical vă va asista cu utilizarea medicamentelor și cu schimbările de poziție. Unii pacienți sunt externați în aceeași zi, fiind necesară spitalizarea peste noapte în cazul următoarelor proceduri: implantare stent, angioplastie sau aterectomie.

În situația plasării unui stent, veți începe tratamentul cu medicamente antiagregante plachetare și îl veți urma timp de minimum 1 lună, în funcție de tipul de stent utilizat. Aceste medicamente împiedică formarea cheagurilor de sânge în artere și în stent. Nu încetați să le luați fără să discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră.

Blocarea arterei poate reapărea în primele 3-6 luni după implantarea stentului. Blocajul apare lent și este posibil să resimțiți o revenire a simptomelor (claudicație). Dacă se întâmplă acest lucru, vă rugăm să contactați medicul dumneavoastră imediat după ce observați simptomele. 

Conduita după procedură

  • Va trebui să vă reluați activitatea treptat, în timp ce incizia se vindecă.
  • Mersul pe distanțe scurte pe o suprafață plană este permis. Încercați să mergeți puțin de 3 sau 4 ori pe zi. Măriți treptat distanța parcursă.
  • Limitați urcarea și coborârea scărilor la aproximativ 2 ori pe zi în primele 2-3 zile.
  • Nu lucrați în curte, nu conduceți autovehicule și nu faceți sport timp de cel puțin 2 zile sau respectați numărul de zile de repaus recomandat de medicul dumneavoastră.
  • Va trebui să aveți grijă de incizie.

Dacă sângerarea sau umflarea nu se ameliorează sau se agravează, sunați-vă medicul și întoarceți-vă la spital.

Tratamentul cauzei îngustării vaselor de sânge

În timp ce angioplastia cu plasarea stentului abordează un blocaj individual, nu rezolvă cauza de bază a blocajului. Pentru a preveni blocajele ulterioare și pentru a reduce riscul apariției altor afecțiuni medicale, este posibil să fie necesar să faceți anumite modificări ale stilului de viață, cum ar fi:

  • Adoptați o dietă sănătoasă pentru inimă limitând aportul de grăsimi saturate, sodiu și alimente procesate.
  • Dacă sunteți fumător, renunțați la fumat.
  • Reduceți nivelul de stres.
  • Efectuați exerciții fizice regulat.
  • Luați medicamente pentru a vă ajuta să vă scădeți nivelul colesterolului dacă medicul dumneavoastră vi le prescrie.
  • Dacă luați medicamente pentru tensiune arterială sau diabet, luați-le așa cum v-au fost recomandate.

Spitalul de Cardiologie Intervențională Arcadia este cea mai mare și mai modernă unitate monodisciplinară de profil din regiune, specializată în prevenția, diagnosticul şi tratamentul afecțiunilor cardiovasculare. Spitalul dispune de o structură echipată cu o tehnologie performantă ce susține calitatea actului medical, care include o unitate de Anestezie – Terapie Intensivă (ATI) Coronarieni, echipată cu sisteme ultraperformante de asistare respiratorie și monitorizare multiparametrică.

Pentru programare, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.

Dr. Amin Bazyani, medic specialist Cardiologie, Arcadia

www.arcadiamedical.ro

 

 

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img