15 ianuarie 2025

Angajatorii nu vor lucrători în vârstă

Structura pe grupe de vârstă a șomerilor din evidența Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău arată că ponderea o dețin cei care se apropie de bătrânețe. Mai exact, dintre cele 9.894 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, înscrise în baza de date a AJOFM Bacău, nu mai puțin de 43,42 la sută au trecut peste pragul vârstei de 50 ani.

Urmează șomerii care au între 40 și 49 ani, ei reprezentând 23,47 la sută. Pe locul III sunt cei mai tineri, respectiv șomerii care au până în 25 ani, aceștia fiind în proporție de 15,78 la sută. Cei care au între 30 și 39 ani reprezintă 11,20 la sută, iar șomerii cu vârsta de 25-29 ani, doar 6,13 la sută. Ponderea celor înaintați în vârstă, dar și a celor mai tineri, surprinde, dat fiind faptul că operatorii economici care angajează persoane din rândul lor primesc anumite subvenții.



Pentru încadrarea unui tânăr absolvent, pe o perioadă nedeterminată, angajatorul va primi 2.250 lei/lună timp de un an.

Agenții economici care angajează tineri NEETs (au între 16 și 25 ani, nu au un loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu sunt înscriși la un curs de calificare), șomeri de lungă durată, persoane care au peste 45 ani sau au mai puțin de 5 ani până la pensionare ori care sunt unice întreținătoare de familie, beneficiază, de asemenea, de o subvenție lunară de 2.250 lei, timp de un an. Ei trebuie să-i mențină, însă, în activitate, pe cei angajați din aceste categorii, cel puțin 18 luni.

Dar, deși subvenția nu este deloc de neglijat, în 2023, până la 31 octombrie, din județul Bacău niciun angajator nu a valorificat această oportunitate.

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img