acestea vor putea fi folosite pentru a plăti lucrătorii care fac diverse munci necalificate în gospodărie
Pe lângă tichetele de masă sau cele cadou, începând din acest an, salariații pot primi din partea angajatorilor lor un nou tip de bonus, respectiv tichete pentru plata muncilor casnice pe care le prestează lucrătorii casnici.
Beneficiul este prevăzut de Legea 111/2022 privind activitatea prestatorului casnic, potrivit căreia, angajatorii le pot oferi salariaților lor tichete de activități casnice pe care aceștia să le folosească pentru a-i plăti pe lucătorii casnici care fac diverse munci necalificate în gospodărie – curățenie, spălat și călcat haine, întreținere grădină, preparare hrană, îngrijire animale de companie, cumpărături, ș.a.m.d.
„Angajatorii pot acorda angajaţilor proprii sub formă de primă sau bonus, în afară de salariul de bază stabilit, tichete de activităţi casnice, în format electronic sau în format fizic, pe suport hârtie, suportând valoarea nominală a acestora”.
Angajatorii care pot acorda aceste tichete sunt cei care pot acorda bilete de valoare, conform prevederilor Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, respectiv instituții publice, operatori economici, societăți, indiferent de forma de organizare și de proprietate, organizații cooperatiste, orice entitate care are statutul legal de persoană juridică constituită potrivit legislației române.
Numărul de tichete de activităţi casnice şi frecvenţa acordării acestora fac obiectul unei negocieri între angajator și organizația sindicală sau reprezentanții salariaților.
În cuprinsul normelor de aplicare ale legii, aprobate prin H.G. nr.822/2022, sunt stabilite demersurile pe care trebuie să le facă angajatorii pentru a putea acorda aceste tichete salariaților lor.
Tichetele de activităţi casnice, având o valoare nominală de 15 lei, pe care le pot achiziționa angajatorii, se emit de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă cu indicarea numelui, prenumelui și codului numeric personal ale salariatului care este în drept să utilizeze tichetul, în calitate de beneficiar casnic, și se eliberează de către agențiile pentru ocuparea forței de muncă în raza cărora aceștia își au sediul/sediul social sau punctul de lucru.
Platforma electronică de evidență a activităților casnice, unde se pot înscrie beneficiarii, prestatorii, dar și angajatorii, care vor să ofere ca beneficiu extrasalarial angajaților tichete pentru ca aceștia să acopere cheltuielile cu munca în gospodărie, este accesibilă pe tichete.anofm.ro.
Pentru fiecare utilizator care se încadrează fie într-o categorie, fie în alta, este pus la dispoziție câte un ghid explicativ referitor la înscriere și utilizare a platformei.
Angajaţii care au calitatea de beneficiari casnici datorează numai impozit pe venit pentru sumele reprezentând contravaloarea tichetelor de activităţi casnice primite de la angajatori.
Salariatul poate, ca în termen de 12 luni de la data cumpărării lor de către angajator, să folosească tichetele primite pentru a plăti munca necalificată prestată de un lucrător casnic.
Iată câteva informații relevante despre aceste tichete:
Valoarea nominală a tichetului:
Tichetul de activități casnice are o valoare nominală de 15 lei.
Această valoare poate fi actualizată anual prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Activități incluse:
Tichetele pot fi acordate pentru următoarele activități:
Servicii de curățenie/igienizare
Spălatul/călcatul rufelor
Servicii de croitorie
Servicii de preparare a hranei
Servicii de îngrijire corporală
Hrănire și supraveghere a beneficiarului casnic dependent
Activități desfășurate de persoanele care exercită ocazional profesia de bonă.
Utilizare și termen de valorificare:
Tichetele nu sunt transferabile și nu pot fi utilizate pentru achiziția altor bunuri sau servicii.
Beneficiarul casnic are obligația de a valorifica tichetele în termen de 12 luni de la data achiziționării.
Utilizarea tichetului este restrânsă la prestatorul de servicii casnice, ale cărui date sunt completate pe tichet.
Tratament fiscal favorabil:
Persoanele remunerate cu aceste tichete vor datora doar impozit pe venit (10%) și contribuția la pensie (25%).
Prestatorii casnici devin asigurați la sistemul de pensii și la sistemul de sănătate, având dreptul la pachetul de servicii medicale de bază, chiar dacă nu plătesc contribuția la sănătate.
Beneficiarii care cumpără și folosesc într-un an cel puțin 600 de tichete vor primi de la stat încă 75 de tichete gratuite, ca stimulent, pentru utilizare în anul următor.
Eliberarea tichetelor:
Tichetele de activități casnice pot fi achiziționate de angajatori și se emit de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.
Acestea conțin numele, prenumele și codul numeric personal ale salariatului beneficiar casnic și se eliberează prin agențiile pentru ocuparea forței de muncă din raza în care angajatorii își au sediul sau punctul de lucru.
Conversie în bani:
Beneficiarii pot converti tichetele în bani în decursul a maxim 12 luni de la primire, la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, serviciile poștale sau prin ordin de plată/transfer în contul bancar indicat de prestatorul casnic prin Platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice.