4 ianuarie 2025

Angajatii Carom nu mai au nici o speranta / Val de proteste la Carom

Salariatii de la Carom SA Onesti, singurul producator de cauciuc sintetic din Romania, au blocat DN 11 A Onesti-Adjud pe portiunea situata an preajma combinatului. Ei spun ca asta este singura solutie pentru a atrage atentia factorilor de decizie.

Protestatarii afirma ca nu vor parasi zona decat dupa ce autoritatile le vor satisface revendicarile. „N-am luat salariul de doua luni. Am ajuns sa mancam paine goala pentru ca altceva nu mai avem ce manca. Avem imprumuturi in banci pe care nu le putem plati. Nu mai stim ce sa facem&#8221, au declarat angajatii Carom. Ei solicita reluarea activitatii de productie pe platforma Carom, dupa ce au fost anuntati ca ancepand cu 16 mai vor fi disponibilizati, antr-o prima transa, 659 de salariati, urmand ca pana la finele lunii aprilie si ceilalti circa 800 sa fie trimisi an somaj. Carom SA a intrat an lichidare dupa pronuntarea falimentului de catre instanta judecatoreasca, an noiembrie 2005.



&#8222Sa vina Basescu”

Salariatii Carom au solicitat de urgenta venirea presedintelui Traian Basescu, aceasta fiind singura lor speranta pentru rezolvarea situatiei in care se afla. „Vrem sa vina Basescu aici, sa afle care este situatia combinatului. Prefectul nici nu a vrut sa auda de noi. L-am chemat de mai multe ori la Onesti si nu a vrut sa vina. Nici de Craciun nu ne-a bagat in seama. La fel si primarul. O sa solicitam autorizarea unui mars la primarie si daca este nevoie o sa ajungem si la Bacau si la Bucuresti. Dimineata (ieri la orele 6.00 – n.r.) s-a facut o lista cu 250 de oameni care suntem decisi sa intram in greva foamei. Este singura solutie la care mai putem sa recurgem astazi. Daca e nevoie o sa ne dam si foc in fata societatii. Nu mai avem ce sa facem&#8221, au spus protestatarii.

Acuze peste acuze

Angajatii Carom acuza actuala conducere a societatii ca se face vinovata de situatia in care se afla combinatul. „De cand a venit director general doamna Dumitrescu combinatul a inceput sa fie pe duca. De trei ani de cand este ea aici toate lucrurile merg prost. De atunci au inceput sa fie dati oameni afara. Ei au furat cat au putut, iar pe noi, oamenii cinstiti, vor sa ne dea afara. Nici nu stim daca vom putea primi ajutorul de somaj pentru ca de cel putin doi ani nu au fost platite contributiile la stat, desi noua ne-au fost oprite&#8221, au precizat manifestantii. O alta acuzatie este legata de situatia in care se afla acum Rafo. „Ca sa salveze Rafo ne-a terminat pe noi. Ne-au sacrificat pe noi, iar salariatii de la Rafo primesc mariri de salarii de 25 %. Materia prima s-a vandut, iar noua ni s-a spus ca nu exista materie prima pe care sa o procesam. Fostul director, Zancescu, a confirmat ca saptamana trecuta s-a vandut cauciuc de doua miliarde. Apoi si-a dat demisia&#8221, au spus demonstrantii.

Solutii de compromis

Demersurile antreprinse de catre sindicalisti si conducerea firmei au dus la o solutie provizorie: firma sa gaseasca un procesator care sa anchirieze utilajele si sa mentina pe salariati an activitate. Din pacate, acest procesator nu a fost gasit pana an prezent, astfel ancat reprezentantul lichidatorului financiar, Andrei Marghescu, i-a anuntat pe salariati, ca vor fi disponibilizati. „Vrem sa muncim, nu sa cersim. Sa ne dea noua societatea sau sa gaseasca un investitor serios care sa ne scoata din starea asta. Dar cei din conducere nu au nici un interes sa ne readuca la viata. Pe cei care au vrut sa cumpere, i-au trimis inapoi. Le-au spus un pret care i-a speriat. Nimeni nu are vreun interes ca societatea sa fie redresata. Daca vor sa ne trimita acasa, macar sa ne dea salarii compensatorii cum au dat si la altii&#8221, au adaugat angajatii Carom.Scris de Ovidiu Drug



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img