Din noianul de anunturi de angajare care apar in Bacau zi de zi, dintre care cele mai multe sunt de vânzatori la covrigarii sau spalatori auto, se distinge zilele acestea unul, in mod special. Anuntul vizeaza oameni care pot fi usor incadrati in grupul elitelor, pentru ca trebuie sa aiba capacitati deosebite fata de noi, ceilalti.
Este vorba despre controlorii de trafic, meserie pentru care se cauta 45 de oameni, pentru 14 aeroporturi din tara, printre care si Bacaul. Oameni care, din turnul de control, vegheaza traficul aerian, au grija ca aeronavele, atât cele care opereaza la Bacau sau sunt doar in tranzit pe aici, sa ajunga cu bine la destinatie. E o activitate care necesita o precizie si o responsabilitate carora putini le-ar face fata.
Dintre cei care deja lucreaza in turnul de control de la Bacau se distinge, cel putin prin tinerete, o controloare de trafic care, la numai 29 de ani, are deja o experienta profesionala impresionanta. Nu isi dezvaluie identitatea si nici multe dintre amanuntele meseriei, pentru ca sefii sai de la Romatsa (autoritatea aeriana) nu prea dau aprobari pentru aceste lucruri. Ar putea fi un model pentru cel ce va ocupa postul scos la concurs.
Este absolventa a Facultatii de Automatica si Calculatoare, a muncit la gigantul tehnologic IBM, pentru filialele din Cehia si Franta. A considerat insa ca lânga familie, in tara, s-ar simti cel mai bine, astfel ca a dat examen la Romatsa si a devenit controlor de trafic aerian.
Dintre multe aeroporturi unde ar fi putut lucra, a ales Bacaul pentru ca a atras-o mai mult si orasul, dar si conditiile de lucru. Are un caracter puternic si calitati asisderea: atentie distributiva, este capabila de lucru in echipa, punctuala, deschisa si sociabila. Spune ca presiunea responsabilitatilor de serviciu este mare, dar reuseste sa echilibreze cu pasiuni extraprofesionale precum calatoriile sau activitatile de voluntariat.
Aspirantii la un astfel de post trebuie sa indeplineasca cerinte stricte cerute de Romatsa: sa aiba caracter puternic si rezistenta la stres, orientare si vedere în spatiu foarte buna, memorie buna, gândire rapida, abilitati de a lua rapid decizii corecte, abilitati de a îndeplini simultan mai multe sarcini, sa lucreze bine cu cifre, spirit de lucru în echipa si sa poata lucra în schimburi (ture zi, de noapte, lucru în perioada sarbatorilor legale, etc); sa aiba capacitate mare de adaptare la situatii complexe, acuitate vizuala si auditiva foarte buna, sa nu utilizeze substante psihoactive care ar putea sa-i afecteze capacitatea de lucru, sa nu fie dependent de alcool.
Prima faza e examenului e verificarea medicala, apoi testul de limba engleza, apoi testul Eurocontrol (evaluarea calitatilor native cerute la angajare), iar in final interviul, la care ajung doar cei declarati admisi la probele anterioare. Iar ulterior, munca propriu-zisa, de paznic al cerului.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.