Ministrul Ecaterina Andronescu a declarat in aceasta saptamâna ca se va bate în Parlament pentru cel mai mare buget al Educatiei, precizând ca în 2012 învatamântul a primit 2,38%, adica cea mai mica suma alocata vreodata. „Va promit ca ma voi bate în Parlament pentru un buget mai mare. Ordonanta adoptata de Guvern reglementeaza finantarea invatamântului pâna la adoptarea bugetului pe anul viitor nu si faptul ca nu se poate aloca 6% din PIB pentru Educatie. Este prematur sa discutam înainte de a avea legea bugetului. Sunt convinsa ca pentru 2013 va fi un buget substantial mai mare. Ma bazez pe declaratiile celor care sunt liderii, celor care au câstigat alegerile si care au spus totodeauna ca educatia si sanatatea sunt doua priortati pentru domniile lor”, a spus Ecaterina Andronescu.
„Cel mai important este traseul banilor”, spune in replica liderul de sindicat al profesorilor din Bacau, Manole Chiriac. „Ministrul are in fata Legea 1/2011 care spune ca din 2013 finantarea pe invatamânt este de 6 la suta din PIB. Sumele, indiferent cât vor fi ele, trebuie sa se regaseasca in Legea bugetului de stat pe 2013. Daca numai salariile se vor regasi ca, de exempu, anul acesta, iar restul banilor vin prin primarii, va fi dificil. Trebuie sa apara toate tipurile de finantari, nu doar salariile”, spune Chiriac.
Ministrul Educatiei a evitat sa anunte cu ce procent din PIB va merge în Parlament pentru Educatie, dar a precizat ca va fi unul suficient. Anul trecut, Federatia Sindicatelor Libere din Învatamânt (FSLI) a trimis un memoriu comisarului european Androulla Vassiliou în care arata ca Guvernul încalca prevederile Legii educatiei privind cota de finantare destinata acestui domeniu.