Îmbogățire vocalică
De 21 iulie se vorbește întotdeauna despre Vasile Alecsandri, pentru că unele istorii literare fixează această zi (a anului 1821) ca dată de naștere a poetului. Ca să nu fie singură eroarea, pe un post de radio am auzit o formă… îmbunătățită: *Alecsandrii. Probabil autorul minunii fonetice s-a gândit la balada „Andrii Popa”, din al cărei titlu primul cuvânt se regăsește aproximativ în partea a doua a numelui poetului. Mai este o explicație: așa cum vorbitori neatenți rostesc „ai cărei *membrii”, „doi *maiștrii” sau „acei *maiștrii” ori chiar „ai *noștrii”, tot așa îl repetă pe i în „*Alecsandrii”. „Vinovatul” e consoana lichidă vibrantă „r”, care îl asimilează pe „i” de după ea, încât avem impresia că acesta nu mai există și, prin urmare, îl dublăm involuntar. Dacă ne-am opri la rostire, n-ar fi foarte grav, dar tentația de a scrie după cum pronunțăm e mare.
De când are Alecsandri doar un i?
Voi relata o întâmplare adevărată, din păcate. Mă aflam în Capitală, la un înalt for administrativ, puțin după anul 2000. Încercam încă o variantă de rezolvare a crizei culturale numite „Casa Alecsandri din Bacău”. Ca să-mi arate că a recepționat mesajul, funcționarul a notat într-o agendă subiectul discuției mele cu dânsul, dar i-a scăpat al doilea i la numele scriitorului. Mi s-a părut că au trecut ore până să mă hotărăsc a spune: „Îmi pare rău, dar Alecsandri se scrie cu un singur i”. Atâta mi-a trebuit! Nu i-a convenit deloc afrontul meu, așa că iritat la culme, mă întreabă: „De când?” „Dintotdeauna”, îi răspund candid. Am pus gaz pe foc. Nu-și mai găsea locul, așa că trebuia să dea vina pe cineva. „De unde spuneți că veniți dv.?” „De la Bacău.” „Da? Și ce faceți acolo?” „Sunt profesor.” „Aşa… Și ce predați?” „Limba română.” „A, de asta…” Și discuția s-a încheiat.
Alecsandri, mirceșteanul
Știe oricine că autorul „Horei Unirii” a trăit o parte din viață în așezarea de pe malul Siretului, Mirceşti, și că tot acolo își doarme somnul de veci. Localitatea natală este însă alta: Bacăul, așa cum consemnează 99% dintre istoriile literare și manualele de limba și literatura română. Radio-România Actualități a pus în undă în mai puțin de un sfert de oră două informații contradictorii: 21 iulie ar fi ziua de naștere, în Bacău, a lui Vasile Alecsandri, iar peste câteva minute, la „Calendarul zilei”, ni se spune că s-a născut în comuna Mircești, din județul Iași. Descrierea care a urmat a fost, ca întotdeauna, corectă și atașantă, dar dacă ar fi fost deschisă revista Uniunii Scriitorilor din România „România literară” la „Calendar”, s-ar fi aflat adevărul: 14 iunie 1818. Este glasul documentului emis de Mitropolia Moldovei și aflat (în copie, desigur) lângă bustul poetului, din Corpul D al Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău.