23 ianuarie 2025

Adrian si Oana despre Bacania cu Dichis: „Am pornit totul, in Bacau, din pasiune si in speranta ca o vom repatria pe mama”

La doar 30, respectiv 28 de ani, Adrian si Oana Ciurea, o frumoasa familie din Bacau, ne pot spune cum au reusit sa faca dintr-un vis, o poveste… cu dichis. Cei doi au deschis cu succes, mai intâi in Roman (2014), orasul natal al lui Adrian, apoi in Bacau (2015), orasul Oanei unde familia s-a si stabilit, doua magazinase reunite sub acelasi nume si din care clientii odata intrati, aproape sigur se intorc: Bacania cu Dichis (un mic spatiu de gasit in vecinatatea Bisericii Sf. Neculai, Bacau), magazin de condimente, produse naturiste, dar care nu-i nici plafar, nici alimentara.

-De ce bacanie si de ce cu dichis?
Adrian: Bacanie pentru ca aici, dupa cum ne-am dorit, oamenii gasesc toate produsele alimentare de trebuinta, doar ca ele sunt exclusiv de origine vegetala. „Cu dichis”… De la Oana. Ea a inceput, in urma cu câtiva ani, proiectul „Ceva cu dichis”, produse decorative pentru design interior. Am zis sa aducem „dichisul” in bacanie si iata-ne, dupa un an de la deschidere, „Bacania cu dichis” functioneaza.



-Rafturi pline cu diverse condimente, cu fructe uscate, siropuri, dulceturi, ceaiuri, borcane cu zacusca, uleiuri, seminte si tot felul de… „ciudatenii” – biscuti cu roscove, cu tarâte si prune etc. Toate naturale. De unde a plecat totul, cum ati ajuns aici?
Adrian: Ideea a plecat din nevoia noastra de a gasi intr-un singur loc tot ceea ce ne doream pentru hrana sau prepararea hranei noastre. Pentru a ne cumpara diverse produse, eram nevoiti sa facem turul magazinelor si plafarelor, si nici asa nu reuseam sa ne luam tot ce ne doream. Este ceea ce noi, la Bacanie, incercam sa facem. Sa oferim celor doritori de produse si alimente de provenienta non-animala, produse certificate BIO sau naturale, o gama completa. Am deschis astfel, in 2014, Bacania din Roman si pentru ca am vazut cât de bine primita a fost in ciuda descurajarilor de care am avut parte, am hotarât sa deschidem „Bacania cu dichis” si in Bacau.
Oana: Unul dintre punctele de pornire a fost si este si speranta de a o intoarce pe mama acasa, plecata de ani, in Italia…
Adrian: Vazând ca merge bine Bacania din Roman, ne-am gândit sa facem ceva si in Bacau, impreuna cu mama Oanei. Am deschis aici, in Bacau, pornind de la ideea de a o repatria pe mama ei. Sa se poata intoarce si sa poata câ stiga aici un salariu bun si stabil…

-Sunteti curajosi! Si totusi, atâtea plafare sau magazine cu produse naturiste se deschid si se inchid…
Adrian si Oana: Nu stim care e motivul pentru care altii au esuat, stim sigur insa ca ceea ce facem noi e legat de pasiune si seriozitate. Bacania noastra nu-i doar o afacere, e o misiune a noastra si consta in incercarea de a educa…

-Ce inseamna mai exact asta si cum o faceti?
Adrian: Eu, in 2014, aveam deja patru ani de vegetarianism si, observând beneficiile alimentatiei mele asupra organismului, m-am gândit ca acest tip de alimentatie poate fi impartasit. Si asta facem, impartasim oamenilor din experienta noastra, o experienta bazata insa si pe multe lecturi de specialitate, studii, participari la diferite evenimente. Uite, sunt multi cumparatori care nu stiu, de exemplu, ca stafidele aurii sau caisele acelea galbene, confiate, au aceasta culoare pentru ca, spun studiile, contin sulf sau zahar. Cele naturale sunt mai inchise la culoare, mai putin aspectuoase, dar cu siguranta, sanatoase.
Oana:Vorbim cu cei care ne calca pragul, ii ascultam, le spunem sincer despre produsele pe care le avem si le facem recomandari. In plus, testam noi insine, in general, cam tot ce aducem tocmai pentru a sti ce sa recomandam.

-Aveti niste atuuri ale voastre?
Adrian si Oana: Credem ca sinceritatea si respectul fata de clienti sunt niste atuuri. Ne-am câ stigat astfel, credem, clienti care in mare parte au devenit fideli Bacaniei. Ii ascultam cu rabdare pe toti cei care ne calca pragul, le dam sfaturi si primim sfaturi. Ne purtam asa cum am dori, la rândul nostru, sa fim tratati ca si clienti ai altor magazine. Uite, multa lume care intra aici pentru prima data nu stie despre linte chiar, despre mugurii de pin, anumite ciuperci, urechi de lemn si tot felul de condimente si nici cum se folosesc, la ce si ce beneficii au asupra organismului. Ei, de asemenea, ne vorbesc, ne fac sugestii, invatam de la clienti! Suntem, datorita clientilor nostri, intr-un continuu proces de invatare si putem spune ca si datorita lor, acum avem, fata de inceput, nu doar o gama mult mai variata de produse, dar si in continua innoire si adaptata nevoilor inclusiv financiare pentru toate segmentele.

-Banuiesc ca sunt, totusi, si niste piedici?
Oana râde, Adrian raspunde: Cred ca unul dintre secretele reusitei noastre este si rabdarea. Am avut momente, da, când eram gata sa renuntam, iar asta nu neaparat din cauza unui venit care nu este mare, ci din cauza birocratiei. Este deranjant si descurajator sa pierzi timp stând la cozi prea lungi la diverse institutii si sa completezi munti de acte. Trecem insa, peste toate, pentru ca dupa cum spuneam, suntem pasionati de ceea ce facem.

-Când nu sunteti la Bacanie, unde va aflati?
Oana si Adrian: Acasa, cu cei doi copii! Si la institutii, la cozi sau la completat acte! Ei, mai reusim sa facem putin sport, sa ne bucuram de prieteni… In rest… Adrian cu Bacania, Oana cu dichisul!



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img