7 ianuarie 2025

Andrei Finaru, de la „Ferdinand” la University of Cambridge

„Cine vrea, cine isi doreste cu adevarat, sa aplice. Merita!”

Renumele Colegiului National „Ferdinand I” Bacau a ajuns din nou peste hotare. Un elev al acestei institutii de invatamânt a fost admis la University of Cambridge, in Marea Britanie, a cincea intr-un top 100 al celor mai bune universitati din lume. Cel care a optat pentru varianta studiilor in strainatate este Andrei Finaru, olimpic national pe matematica si informatica inca din clasa a VI-a.



Andrei Finaru. Elev eminent, in clasa a XII-a D, profil real, specializarea Matematica – Informatica. Mândria Colegiului National „Ferdinand I”, unde invata din clasa a V-a. Olimpic national, premiant in zeci de concursuri, e printre cei mai buni din generatia sa. Acum, tocmai a primit scrisoare ca a fost admis la University of Cambridge, in Marea Britanie. „Inca de la gimnaziu am inceput sa obtin rezultate foarte bune nu numai la scoala, ci si la olimpiade si concursuri. Toate au contat foarte mult si selectarea mea la Universitatea din Cambridge”, a spus. Si-a depus dosarul de candidatura la universitatea din Marea Britanie inca de anul trecut. Desi mai asteapta raspuns si de la alte institutii de invatamânt din Europa si chiar Statele Unite ale Americii la care a aplicat, Andrei a recunoscut ca va opta pentru University of Cambridge pentru ca simte ca acolo se va dezvolta profesional si va putea face performanta in domeniul informaticii. Chiar daca vede admiterea sa intr-o universitate straina ca pe o provocare, e pregatit pentru tot ce va urma. „Mi-am dorit dintotdeauna sa studiez in strainatate. In general, Cambridge e renumita pentru partea realista, inclusiv pentru Informatica, spre ce ma indrept eu. Pasiunea pentru aceasta disciplina mi-am descoperit-o in liceu si asta imi doresc sa fac mai departe”, a mai declarat Andrei Finaru. I-au indrumat pasii prof. Vasile Stoica (matematica), prof. Cristina Sichim (informatica), prof. Nicoleta Grozav (franceza), prof. Nicoleta Nistor (engleza), prof. Dragos Florescu (fizica) si prof. Violeta Ursinschi (limba româna), carora tina sa le multumeasca sincer.

Ultimul hop: 9.50 la Bacalaureat

Pentru inscrierea la universitatile din Marea Britanie, elevii au la dispozitie un sistem centralizat de aplicatii, numit UCAS. Dosarul de candidatura trebuie sa contina un eseu de prezentare, rezultatele din activitatile scolare si extrascolare si, obligatoriu, certificatul de absolvire Cambridge. Aplicantii trebuie sa sustina un examen sau testari, fie on line, fie chiar la universitatea la care au trimis dosarul. Taxa de scolarizare in majoritatea universitatilor britanice este de 3.300 de lire sterline pe an. „Sunt obisnuit cu plecarile in strainatate, dar si cu examenele de acolo, stiu cum sa-mi gospodaresc timpul. E prea devreme sa spun daca ma si intorc. Poate ca timp de 3-4 ani cât voi sta acolo sigur ma voi schimba. Le sugerez tuturor sa aplice la universitatile din strainatate, daca vor, stiu ca pot si ca le place. Pentru ca … merita”, a conchis. La University of Cambridge, procesul de admitere este foarte selectiv. Sunt in jur de 5 studenti pe un loc, iar conditia principala este ca solicitantul sa obtina cel putin 9.50 media generala la examenul de bacalaureat.

– media 10 din clasa a V-a pâna in clasa a XI-a, si in semestrul I al clasei a XII-a
– Premiul I la Olimpiada Judeteana de Matematica in clasele V-IX
– participari la olimpiadele nationale de Matematica in clasele VI-IX, la care a câstigat o medalie de aur, una de argint si doua de bronz
– doua medalii de argint la Olimpiada Nationala de Informatica, in clasele a X-a si a XI-a
– premiul ENS-INRIA, acordat in cadrul Olimpiadei Nationale de Informatica de catre Scoala Normala Superioara din Cachan (ENS Cachan) si Institutul National de Cercetare in Informatica si Automatica din Franta (INRIA), in clasa a X-a, ce a constat intr-o excursie la Paris si Rennes
– premiul I la proba de baraj national a Concursului de Matematica Aplicata Cangurul, in clasele V-VI si VIII-XI, constând in tabere (excursii) in tara (V,VI) si strainatate (VIII-XI)
– premiul I la proba de baraj national a Concursului Cangurul Lingvist, sectiunea engleza, in clasa a X-a (excursie in strainatate)
– premii si mentiuni la diverse concursuri interjudetene, nationale, de Matematica, Informatica, Limba engleza, Fizica

„Il cunosc pe Andrei de când era elev in clasa a V-a la Colegiul National «Ferdinand I». S-a remarcat ca fiind un elev foarte serios, care invata constant la toate obiectele, o fire curioasa si ambitioasa. Din clasa a VI-a s-a calificat in fiecare an la olimpiada de Matematica, faza nationala, iar in ultimii 2 ani si la olimpiada nationala de Informatica. Progresul lui la Limba engleza este remarcabil, obtinând calificativul A la CAE (Cambridge Advanced Examination) in primul semestru, clasa a X-a (scor 90/100), iar la testele SAT1 si SAT2 a obtinut punctajul maxim: 800/800 la 4 din cele 5 probe pe care le-a sustinut. Andrei a mai obtinut premiul I la faza nationala a Concursului «Cangurul» (matematica, engleza) de cinci ori, fiind recompendat cu tabere internationale. Faptul ca a fost admis la o universitate de prestigiu cum esteUniversity of Cambridge este o confirmare a talentului si inteligentei sale sclipitoare.”
prof. de limba engleza Nicoleta Nistor, CN „Ferdinand I” Bacau

„Dupa ce absolventii colegiului nostru au impânzit universitatile din Europa, ajungând chiar dincolo de Ocean, la Princeton sau Stanford, iata ca ne bucuram, la inceput de an, de un nou succes. De altfel, ceea ce s-a intâmplat cu Andrei nu e surpriza pentru ca vorbim despre unul dintre cei mai buni elevi ai nostri, premiant la faza nationala a multor olimpiade si concursuri. Si totusi vorbim de Cambridge, locul 5 in topul celor mai bune universitati din lume! Asadar, o recunoastere a meritelor unui elev, ale dascalilor sai si o bucurie pentru noi toti!”
prof. Gigliola Ceunas, director CN „Ferdinand I” Bacau



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img