Continua Recensamantul populatiei si al locuintelor, dar in varianta restransa. In perioada 5-14 noiembrie, angajatii Directiei de Statistica (DJS) vor recenza din nou, pe sarite, o parte din populatia judetului. Este vorba de o ancheta de control in urma careia se va stabili marja de eroare a datelor.
Recenzorii vor fi din nou pe teren pentru a culege date in cadrul Recensamantului populatiei si al locuintelor. De aceasta data, in judetul Bacau vor fi doar 17 sectoare in care vor merge, in baza unui esantion, angajatii DJS. „In cadrul acestor sectoare, nu se va recenza toata populatia, ci doar 33 la suta din numarul de locuinte. Lumea trebuie sa stie ca e posibil sa mai primeasca vizita unui recenzor controlor. Oamenii sunt obligati sa furnizeze din nou informatii recenzorilor”, a precizat Eugenia Harja, director DJS Bacau. Formularele vor fi de aceasta data mai scurte, cu doar 8 intrebari despre locuinta si doar 18 despre fiecare persoana si doar cele prezente sau temporar absente.
Pentru judetul Bacau au fost stabilite 17 sectoare, 5 in municipiu pe strazile Henri Coanda, Bucegi, Martir Horia, Ghioceilor si Calea Moldovei si restul in judet, in Onesti, Buhusi, Slanic Moldova (cartier Ciresoaia) si comunele Beresti Tazlau (sat Turluianu), Corbasca (sat Scarisoara), Gioseni (sat Gioseni), Livezi (sat Livezi), Nicolae Balcescu (sat Valea Seaca), Parjol (sat Pustiana), Sascut (sat Beresti), Traian (sat Traian) si Zemes (sat Bolatau). Scopul acestei actiuni este de a compara datele initiale cu cele culese de recenzorii controlori. „Astfel, se va verifica calitatea datelor culese de recenzori si daca ei au colectat datele in volum complet, de la toate locuintele si de la toate persoanele”, a explicat Harja. Aceasta a adaugat ca se va sti, in urma acestei actiuni, gradul de eroare a datelor, iar astfel, „oamenii vor sti daca sa aiba incredere in datele rezultate sau nu”. Important de retinut este ca recenzorii controlori vor avea asupra lor ecusoane si cartea de identitate, dar nu si geanta albastra pe care o aveau recenzorii saptamana trecuta. Recensamantul populatiei si a locuintelor a avut loc in perioada 20-31 octombrie 2011, timp in care au fost recenzate aproape 600.000 de persoane.
Andreea Gavrila
Din ce în ce mai singuri, mai putini
Rezultatul recensamantului buhusean, fie el si partial, a fost sintetizat astfel de primarul Ionel Turcea: „Am fost, la ultimele alegeri, 18.000 de buhuseni pe listele electorale. Potrivit datelor rezultate din ultimul recensamant, probabil ca alegerile viitoare vor mai fi doar 9.000-10.000 de alegatori. Migratia si rata natalitatii…” Date partiale ale recensamantului arata ca au fost recenzate 15.901 persoane, dar vineri si sambata înca mai veneau cetateni ca sa declare ca locuiesc în Buhusi. Cei mai multi dintre ei fussera la tara, ocupati cu muncile agricole. Este posibil ca numarul celor recenzati sa mai creasca doar cu vreo 500… La ultimul recensamant erau 20.081 de buhuseni. Din ce în ce mai putini si mai singuri… La recensamant au fost consemnate si tot felul de situatii stranii. Doi proprietari de case, cu acte în regula, figureaza, desi locuiesc pe strazi diferite, la o distanta de peste o suta de metri, la aceeasi adresa. La un alt proprietar, pe gard sta scris un numar, pe casa altul, în cartea de identitate unul diferit, idem în actul de proprietate. Un bloc de locuinte ultracentral figureaza cu doua denumiri chiar si în actele de identitate ale membrilor acelorasi familii. Primarul Turcea adauga: „Am luat deja o decizie. Voi prezenta Consiliului Local un proiect de hotarare care vizeaza renumerotarea imobilelor. Vom stabili numere noi, acolo unde este cazul. Suntem constienti de dificultatea demersului. În ultimii douazeci de ani au avut loc înstrainari de proprietati, migrari ale persoanelor, alte schimbari. stim ca unii vor trebui sa-si schimbe cartile de identitate, alte documente, dar dorim sa asezam totul, din punct de vedere administrativ, într-un cadru firesc”. (Ion F.)