Dupa definitia data de SRI, taranii de la Pungesti, care incearca sa se apere de efectele colaterale ale exploatarii gazelor de sist, sunt niste anarho-ecologisti. Este forma moderna a „dusmanilor poporului”, sintagma folosita in anii ’50 pentru a desemna pe oricine nu e de acord cu politica oficiala.
Problema este ca, daca mai sunt câteva interventii de genul celei de miercuri, de la Pungesti, numarul anarho-ecologistilor o sa creasca in România.
Pozitia satenilor o inteleg: in conditiile in care in România nu e ca-n SUA, unde proprietarul solului este stapân si peste subsol, taranii nu se aleg decât cu poluarea si cu bolile in urma exploatarii gazelor de sist.
Ce nu inteleg, insa, este pozitia autoritatilor. Care au intervenit pe un spatiu privat fara sa fie solicitate de catre proprietari/concesionari.
Nu vorbim despre blocarea drumului judetean, care s-a produs ulterior, vorbim despre faptul ca satenii au patruns pe o proprietate privata, care apartine absolut intâmplator primarului din localitate.
Normal, cel care detine terenul trebuia sa solicite sprijinul autoritatii, insa aceasta a intervenit, se pare, din proprie initiativa.
La fel, autoritatea publica a instituit blocaje rutiere fara sa se pronunte stare de necesitate, a impus restrictii de circulatie, a folosit ambulante pentru a intimida protestatarii.
Toate aceste amanunte indica faptul ca autoritatea despre care vorbim a inceput sa fie foarte ingrijorata in legatura cu problema exploatarii resurselor. Si asta inseamna ca, daca nu se intâmpla ceva, este dispusa sa treaca la masuri de represiune si mai dure…