28 octombrie 2024
ActualitateDouazeci de mii de bacauani raman pe drumuri

Douazeci de mii de bacauani raman pe drumuri

Criza economica va afecta in mod direct zeci de mii de romani, care isi vor pierde in acest an locurile de munca. Conform datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), numar de viitori someri este estimat la peste 43.500 de persoane pana in luna octombrie a acestui an. ANOFM estimeaza si pentru judetul Bacau aparitia a cel putin 1.450 de noi someri, cifra fundamentata ca urmare a notificarilor primite de la agentii economici. In prezent sunt 15.700 de someri iar numarul lor poate ajunge in acest an la 20.000. Ministrul Muncii propune plata din bugetul de somaj a unui salariu minim pentru fiecare somer si absolvent de facultate angajati.

In 2009, Bacaul este unul dintre judetele de pe alista neagra” a somajului, alaturi de Prahova, Cluj, Brasov, Hunedoara si Arges. Potrivit statisticilor oficiale, cele mai vulnerabile sectoare sunt constructiile, textilele, industria auto, cea petrochimica, dar si agricultura. Si domeniul imobiliar va avea de suferit, iar circa 20.000 de angajati din acest domeniu ar putea ramane fara locurile de munca pana in octombrie. Daca la inceputul acestui an, ministrul Muncii, Marian Sirbu estima ca numarul somerilor va ajunge pana la sfarsitul lui 2009 la 500.000 de persoane, acum previziunile sunt si mai sumbre. Ministrul Muncii anticipeaza ca anul acesta numarul celor ramasi fara loc de munca va trece de 800.000. Din pacate, nici judetul Bacau nu va fi ferit de tavalugul somajului, asa cum nu a fost ocolit nici in lunile anterioare, de cand criza financiara globala s-a declansat. Daca la 30.11.2009 la firmele private se inregistrau 101.394 contracte individuale de munca, la 31.01.2009, numarul acestora a scazut la 96.328. In ce priveste numarul somerilor, de la 12.500, in octombrie 2008, a crescut la 15.735 lei. Si, anul acesta, disponibilizarile in judetul Bacau nu se vor opri aici. Conform datelor furnizate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, pana in octombrie 2009, din judetul nostru vor mai fi concediati 1.450 de angajati.



Un salariu minim pentru fiecare somer angajat

Dupa ce toate masurile pe care le-a prevazut pentru acest an nu fac altceva decat sa incurajeze somajul, si nu sa-l combata, in sfarsit, ministrul Muncii s-a gandit si la o initiativa, menita sa sustina crearea de noi locuri de munca. Pentru a nu se ajunge la 800.000 de persoane concediate, Marian Sirbu vrea sa modifice legea somajului. Schimbarea acesteia va fi in sensul ca agentii economici vor fi sprijiniti financiar mai mult pentru a-i angaja pe someri si absolventii de facultate. Ministerul Muncii propune ca firmele sa beneficieze de un salariu minim pe economie pentru fiecare absolvent de facultate angajat. Singura conditie care se va pune este aceea ca tanarul sa fie incadrat pe un post corespunzator studiilor sale. Totodata, din bugetul asigurarilor de somaj ar urma sa fie platit timp de doi ani salariul minim pentru orice somer angajat. Deocamdata, ministrul Muncii a cerut inca 500 milioane lei pentru plata indemnizatiei de somaj. In cele aproape trei luni care au trecut de la inceputul acestui an a alocat bani doar pentru achitarea indemnizatiei iar in Legea bugetului asigurarilor de somaj pe 2009 nu a prevazut decat masuri pasive de combatere a fenomenului concedierilor. Concret, a prelungit cu trei luni perioada de acordare a ajutorului de somaj si a stabilit niste facilitati pentru angajatorii care scot salariatii in somaj tehnic. aIn domeniul protectiei sociale, ministerul merge pe masuri pasive, ceea ce nu este bine, ne-a spus Ioan Silitra, directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bacau. Evitarea disponibilizarilor si reducerea ratei somajului se obtin prin aplicarea unor masuri active de combatere. Agentii economici trebuie sustinuti pentru a nu ajunge in situatia in care sa fie nevoiti sa recurga la concedieri sau pentru a crea noi locuri de munca”.

n Pop



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img