25 octombrie 2024
ActualitateAn greu la CET - Pierderi financiare de 200 de miliarde lei...

An greu la CET – Pierderi financiare de 200 de miliarde lei vechi

CET Bacau, furnizorul de agent termic in sistem centralizat, incheie acest an cu pierderi financiare imense. Se estimeaza ca suma va ajunge la 200 miliarde lei vechi. Cei mai multi bani se ascurg” prin conductele ciuruite ale sistemului de termoficare. Acesta apartine Consiliului Local Bacau, care nu a investit un leu in modernizarea lui. Anul care se incheie a fost unul greu pentru furnizorul de agent termic. Societatea a reusit, totusi, performanta de a fi aleasa pentru a primi o importanta finantare europeana.

aPierderile vor fi la nivelul celor din 2007, ne-a declarat Vasile Dragusanu, managerul societatii. Estimam ca va fi vorba de 200 de miliarde de lei vechi. Desi avem cel mai modern grup de cogenerare din tara si suntem intre cele trei CET-uri care au fost selectate pentru o finantare europeana importanta, nimic nu s-a schimbat in acest an in calitatea serviciilor noastre”. In ciuda modernizarii si automatizarii punctelor termice, a investitiilor in refacerea partiala a sistemului de recirculare a apei calde, a instalarii primului grup de cogenerare cu turbina pe gaze, bacauanul abonat la CET nu a simtit ca primeste un serviciu mai bun.

A pornit cu stangul



Inca din primele zile ale anului 2008, toate apartamentele bransate la sistemul centralizat de incalzire au inghetat. O avarie de proportii a afectat instalatiile din CET, iar punctele termice automatizate s-au oprit. Din cauza unor socuri de tensune, echipamentele performante au avut de suferit. In plina iarna, bacauanii au dardait in apartamente. Chiar si dupa ce au fost remediate defectiunile, cosmarul nu s-a terminat. Ca in fiecare sezon rece, avariile s-au tinut lant pe sistemul de termoficare. De ani de zile, in perioada furnizarii caldurii, miliarde de lei ajung in pamant pentru carpirea conductelor. aSistemul de termoficare este intr-o stare avansata de degradare, explica directorul Dragusanu. Pierdem mult din cauza avariilor de pe un sistem care nu ne apartine. Retelele secundare, dintre punctele termice si blocuri, sunt proprietatea Consiliului Local Bacau. Acesta ni le-a concesionat.” Pentru ca utilizeaza reteaua, CET achita CL Bacau, actionarul societatii, o redeventa anuala. Cu alte cuvinte, societatea plateste pentru un sistem care ii aduce pierderi de 170 de miliarde de lei vechi. aPe acest sistem se inregistreaza cele mai mari pierderi. De la plecarea din CET pana la consumator, acestea sunt de 35-38 la suta. Pana cand nu se va investi in inlocuirea conductelor, nu le vom putea elimina”.

Necazuri din cauza datoriilor

2008 a fost si anul in care grupul de cogenerare cu turbina cu gaze a fost pus in functiune. Acesta da CET posibilitatea sa produca si vara energie electrica pe care o vinde sistemului energetic national. Numai ca, dupa cateva luni de functionare, grupul s-a oprit. Cauza: CET a ramas fara gaze naturale. E.ON Gaz Romania a sistat furnizarea catre societatea bacauana din cauza facturilor neplatite. Cu fiecare zi de neplata, penalitatile se adunau. Aceasta, in timp ce debitorii CET-ului, adica asociatiile de proprietari, primeau din partea CL Bacau scutiri la plata penalitatilor. In ciuda facilitatilor acordate consumatorilor, ritmul incasarilor a scazut in loc sa creasca. Lipsa apei calde pe perioada verii i-a indarjit chiar si pe bunii platnici. aIn plus, am pierdut in acea perioada 2300 de consumatori, spune directorul CET. Motivul nu este pretul gigacaloriei, care nu a crescut, ci calitatea serviciilor”. CET a propus incheierea conventiilor directe cu locatarii, pentru a putea lua masuri impotriva rau-platnicilor. Operatiunea s-a impotmolit deoarece debitele din scriptele CET nu corespund celor din evidenta asociatiilor.

Speranta si conditii

A doua parte a anului 2008 a adus o raza de speranta la CET. Societatea bacauana a reusit sa se numere printre primele 3 din tara care vor beneficia de o finantare europeana insemnata. Este vorba de 30 milioane euro, pentru lucrari care sa reduca impactul negativ al activitatii CET asupra mediului. Proiectul prevede instalarea unui al doilea grup de cogenerare, schimbari de conducte in reteaua secundara si modificari la instalatiile interioare ale blocurilor. O conditie esentiala pentru primirea finantarii este ca bugetul de stat si cel local sa suporte echivalentul sumei primite de la Comunitatea Europeana. CET este obligata sa-si pastreze consumatorii si sa atraga altii, ceea ce este dificil, in conditiile in care apa calda ajunge rece la robinete, iar conductele pocnesc intr-o veselie tocmai cand este gerul mai aprig.
Doina Mincu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img