11 ianuarie 2025

An critic pentru „administratia Stavarache”: Gaura de 600 de miliarde in bugetul Bacaului

Administratia locala incheie un an de cosmar. Primarul Romeo Stavarache a dezvaluit la finalul ultimei sedinte a Consiliului Local (n.r. – 23 decembrie) ca incasarile la bugetul local au scazut cu aproximativ 600 de miliarde de lei vechi, fata de 2008.
Situatia critica in care se afla vistieria municipalitatii e complicata de costisitorul proiect al Spitalului Municipal pentru care nu exista nici pana in prezent o sursa sigura de finantare. Desi edilii au declarat in repetate randuri ca au toti banii necesari finantarii proiectului, finalizarea obiectivului spitalicesc ar necesita cateva zeci de milioane de euro in plus fata de sumele deja cheltuite.
Primarul a mai anuntat ca municipalitatea a contractat un credit de 300 de miliarde de lei vechi pentru finantarea continuarii lucrarilor la spital. Potrivit edilului, nici acesti bani nu ar fi suficienti pentru finalizarea obiectivului, Stavarache cerand alesilor locali sa faca lobby pe langa parlamentarii bacauani pentru ca proiectul medical sa intre in atentia Guvernului.

Vistieria municipalitatii e gaurita precum un svaiter. Incasarile la bugetul local s-au diminuat cu aproximativ 600 de miliarde lei vechi, fata de 2008. Dezvaluirea a fost facuta chiar de catre primarul Romeo Stavarache, la ultima sedinta a CL din 2009. Intr-un suspect acces de sinceritate, Stavarache a prezentat alesilor locali adevarata fata a finantelor municipiului. aSperam ca anul 2009 sa nu se mai repete. Incasarile la buget au scazut. Veniturile sunt cu 600 de miliarde lei vechi mai mici”, a declarat, lapidar, edilul sef. El a lasat de inteles ca starea precara in care se gaseste bugetul local a fost complicata de proiectul Spitalului Municipal (SM), pentru care municipalitatea nu a gasit inca o sursa sigura de finantare.



Un proiect aproape de colaps

Desi a declarat, in repetate randuri, ca obiectivul spitalicesc are finantarea integral asigurata, Romeo Stavarache a dezvaluit la ultima sedinta a CL ca municipalitatea a contractat un credit de 300 de miliarde lei vechi pentru a mentine in viata proiectul. Banii sunt destinati finantarii continuarii lucrarilor, insa sunt insuficienti in raport cu necesarul investitional. Edilii par sa-si fi legat singuri o piatra de gat.
Inca de la jumatatea lunii septembrie, Dan Stoica – fost manager al Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) – avertiza ca proiectul SM va intra in colaps. Stoica declara, la acea data, pentru cotidianul Desteptarea ca finalizarea lucrarilor la SM, plus dotarea cu aparatura medicala, ar necesita un efort financiar de aproximativ 50 de milioane de euro.
Pe fondul insuficientei financiare cronice in care s-a zbatut proiectul medical inca de la nasterea sa, fostul manager al SJU l-a acuzat pe primar ca nu a gandit un plan de finantare coerent pentru obiectivul spitalicesc.

Izolat si fara sprijin politic

In noiembrie 2007, premierul C.P. Tariceanu punea piatra de temelie a constructiei SM. La acea data, demnitarul dadea asigurari ca va finanta proiectul medical pentru ca acesta sa fie terminat in maxim 15 luni. Potrivit estimarilor initiale, SM trebuia finalizat in toamna lui 2009.
Ambitiile politice desantate ale primarului Stavarache au facut ca proiectul spitalicesc sa intre in dizgratia guvernantilor. Constructia spitalului nu a mai primit niciun leu de la Guvern. In plus, rafuielile personale ale edilului cu reprezentantii celor mai importante partide l-au adus pe Stavarache in situatia de a fi izolat pe scena politica locala. Atat PSD, cat mai ales PD-L s-au dezis de primarul bacauan. Liderii ambelor partide au invocat neincrederea in seful PNL Bacau.
aNu facem aliante cu PNL in Consiliul Local. Pentru 2012 noi vizam functia de primar al municipiului de resedinta. Acest proiect face incompatibila o alianta cu Stavarache. El a politizat totul. Acum culege roadele”, a declarat Constantin Draganuta, seful municipalei PD-L.
In urma cu mai multe saptamani, chiar liderul PNL afirma ca adupa 6 decembrie nu vor mai fi aliante in CL. Fiecare va vota cum ii dicteaza propria constiinta”.
In mod paradoxal, desi a recunoscut ca dupa prezidentiale fiecare e ape cont propriu”, edilul sef a facut un apel catre alesii locali cerandu-le sa readuca proiectul SM in atentia Guvernului, prin intermediul parlamentarilor bacauani. Semn ca situatia obiectivului medical e chiar mai disperata decat ar lasa sa se inteleaga sefii municipalitatii.

Nu au incasari, dar au chef de petreceri

Situatia critica a finantelor locale nu i-a speriat insa pe diriguitori. Desi 2009 a fost un an de criza profunda pe tot cuprinsul tarii, in Bacau petrecerile finantate de la bugetul local au curs firesc. In vara, afacatura” Romanian Top Hits a golit vistieria municipalitatii cu peste 4,5 miliarde lei vechi. La nici trei luni, Zilele Bacaului – devenite in conjunctura alegerilor prezidentiale din noiembrie un jalnic show electoral (Stavarache a fost sef de campanie pentru PNL) – i-au costat pe bacauani aproximativ 4 miliarde lei. Petrecerea programata de Revelion are un buget de aproape 1 miliard de lei vechi, in conditiile in care edilii au cheltuit deja 2 miliarde pentru iluminatul public de sarbatori (n.r. – doar 20 la suta din instalatii sunt noi, restul fiind reconditionate de angajatii Serviciului Spatii Verzi).
Intr-un an de criza, sefii municipalitatii au irosit peste 10 miliarde lei vechi, bani care au fost cheltuiti pentru organizarea de petreceri al caror unic scop a fost acela de a amentine Bacaul pe harta oraselor in care se intampla evenimente de exceptie”.

Au dat cu piciorul la 1 milion de euro

Calitatea de actionar minoritar in cadrul SC Transport Public (TP), pe care Consiliul Local (CL) a dobandit-o, de curand, prin Incheiere judecatoreasca, putea aduce in vistieria municipalitatii suma de 40 de miliarde lei vechi. Pentru a atrage milionul de euro in bugetul golit de criza al orasului, alesii locali erau obligati sa parcurga doua etape: 1. recunoasterea calitatii de actionar a CL in cadrul societatii TP 2. vanzarea de catre CL a pachetului de 18,25 la suta catre un tert, fapt ce ar fi generat un venit de 40 de miliarde lei.
Sedinta extraordinara din 18 decembrie, convocata la cererea expresa a unui grup de 8 consilieri locali (5 ai PD-L si 3 ai PSD) avea menirea de a clarifica situatia CL in raport cu TP, respectiv recunoasterea de catre forul deliberativ local a statutului de actionar in cadrul companiei de transport in comun.
[ad#stire] La ordinul explicit al primarului Stavarache, cei 12 consilieri locali ai PNL care compun majoritatea in CL au refuzat sa participe la sedinta. In lipsa de cvorum, sedinta nu s-a mai desfasurat. Intr-un inexplicabil act de sfidare administrativa, liberalii au dat cu piciorul unei sume consistente – 1 milion de euro – intr-o perioada in care bugetul local e pulverizat de criza, dar si de ineptia celor care-l administreaza.

Lucian Bogdanel



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img