A fost un an bun pentru cultivatorii de pepeni. Vin de la sute de kilometri distanță pentru a-i vinde în Bacău. La Piața Sud, în sectorul rezervat produselor aduse angro (cartofi, pepeni, varză), în spatele tarabelor mai este nevoie de spațiu.
Locul de origine
Terenurile de la noi nu sunt specifice cultivării acestui gen de leguminoasă. Sunt aduși cu autoutilitare, în funcție de cantitatea vândută. An bun înseamnă calitate. Gust bun. De toate mărimile și nuanțele între galben și verde, pepenii s-au adunat în grămezi. Prețul afișat este de la 2 lei, la 3 lei pentru cei galbeni. Totul este negociabil, în funcție de număr și greutate.
Vasilica Ojog este din Cudalbi – Galați. Vine în fiecare vară și vinde aici. Doarme noaptea lângă ei, pe o tarabă, învelită în pături. Să fie alături de clienți, glumește ea. Mai sunt cărora li se face poftă și pe la ore târzii: „Dar nu se vinde. Este foarte greu. Asta mai vorbeam și cu fata, că se mai duce în târg la Galați. Tot greu și acolo. Lucrăm în familie. Cu copiii cum ar veni. Am două fete și trei nepoți. Una din fete are servici. Ajută și ea cum poate. Nu sunt asociații de producători. Cultivăm 4 hectare. Nu e zonă irigabilă. La noi dacă nu plouă, nu se face. Poți să pierzi toți banii pe care i-ai investit. Muncim la risc cum se spune în agricultură. Un an bun și trei mai amărâți. Da și anul ăsta dacă s-a făcut, s-a vândut puțin. N-are lumea bani. E greu.”
Aături, doi tineri descarcă dintr-un TV, pepeni galbeni. Alex este din Dăbuleni -Dolj. Nu minte. Numărul de înmatriculare al mașinii este de acolo. „A fost un an bun. Din asta trăim. În Moldova este un preț cu puțin mai ca în sud. Trebuie să ne scoatem munca. Se vorbea de o marcă înregistrată pentru Dăbuleni. Vom vedea. Stăm și noi peste noapte, de nevoie. Dar cine mai fură acum? Sunt camere de supraveghere, patrule.”
Sezonul pepenilor ține 2-3 luni pe an. Începe în iulie și se termină odată cu gogonelele și castraveții, buni de puși împreună la murat, până la apariția căpățânilor de varză… O cură cu harbuji nu strică.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.