Fermierii bacauani au obtinut, in acest an, recolte neasteptat de mari, desi, 2014, sub aspect meteorologic, s-a manifestat destul de neprielnic fata de agricultura. La rapita, de exemplu, rezultatele sunt extrem de favorabile. Potrivit Directiei Agricole Bacau, in toamna trecuta, in tot judetul, s-au cultivat cu rapita 4.830 de hectare.
Cea mai mare suprafata este detinuta de societatile comerciale (3.886 hectare), diferenta fiind a societatilor agricole (61 hectare) si doar 331 de hectare sunt ale gospodariilor individuale. In total, s-a recoltat cantitatea de 14.136 de tone, productia medie la hectar fiind de 2.927 kg. Din pacate, preturile tuturor culturilor sunt pe un trend descendent. În medie, pretul din prezent este de 1.300 de lei/tona, în scadere fata de anul trecut.
„Productiile sunt bune, chiar mai bune decât anul trecut. Nemultumirea agricultorilor este ca preturile sunt foarte mici, dar se stie ca acestea sunt stabilite de piata si nu prin masuri administrative. Nu exista preturi de referinta, acestea fiind stabilite, eventual, când preturile scad foarte mult sub 101 euro pe tona” a explicat Ghita Burlui, directorul Directiei Agricole Bacau.
Din pacate, cei care nu au facut o tehnologie completa au avut o productie sub trei tone/hectar. Pierderi mari s-au inregistrat mai ales la hibrizi, din cauza ploilor. De altfel, din cauza precipitatiilor de asta vara, s-a recoltat foarte greu. Una dintre firmele care se poate lauda cu productii foarte bune la rapita este si Comis SRL, din Solont, apartinând fermierului Viorel Ilas. Firma are terenurile pe valea Tazlaului – Sanduleni, Beresti, Scorteni, Solont si Ardeoani. Anul acesta, a cultivat rapita pe 360 de hectare, fata de 312, anul trecut.
„Stiti cum e, agricultura merge, dar trebuie sa ai rabdare. Rapita este o cultura pretentioasa, riscanta, chiar. Anul acesta, a avut conditii bune, chiar si iarna. In zona noastra, nu au fost probleme, cum, de exemplu, s-a intâmplat in sudul judetului. Oricum, risti foarte mult la asa ceva. Hai, sa zicem ca la ingrasaminte nu e problema, pentru ca oricum ramân in sol, deci e bine. Insa, restul – samânta, ierbicidul, care sunt foarte scumpe, lucrarile cu semanatul, pregatitul terenului etc, le pierzi”, a declarat Viorel Ilas, administratorul firmei Comis din Solont.
Rapita produsa in Bacau ajunge la export prin firmele multinationale Ameropa (trader elvetian de cereale), Cragill din SUA sau Brise. Anul acesta, rapita s-a achizitionat cu 1,25 lei pe kilogram, cel mai slab pret din ultimii sapte ani. De exemplu, in 2013, produsul s-a vândut cu 2,15 lei, in 2012 cu 1,54. Chiar si in conditiile actuale de pret, producatorii de rapita si-a scos cheltuiala, asigurându-si chiar si ceva profit, cu conditia sa fi realizat productii de peste 3.000 de kg la hectar.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.