Dupa mai mult de un an in care si-a dus traiul de pe o zi pe alta, spre disperarea angajatilor, combinatul chimic Amurco pare sa fi ajuns la fundul sacului cu resurse si se pregateste de obstescul sfârsit. Instalatiile oricum erau oprite de aproape trei luni, dar in combinat mai erau angajati circa 400 de oameni, care se pare ca vor fi trimisi in somaj, dupa cum anunta conducerea combinatului intr-un comunicat.
Patronul Ioan Niculae pare, asadar, sa fi abandonat industria ce i-a adus buna parte din avere, dupa ce si-a abandonat si propriii angajati, pe care i-a lasat cu salarii neachitate de câteva luni si fara salarii compensatorii, in cazul celor trimisi deja in somaj, in decembrie si ianuarie.
Soarta fatidica a combinatului pare pecetluita intr-un comunicat trimis redactiei sub semnatura directorului general Laurentiu Hotea, datat 9 mai 2014, pe care il redam integral:
„Privatizarea Combinatului Chimic Bacau s-a realizat in anul 1997 dupa o lunga perioada in care instalatiile au functionat cu intermitenta, iar perspectivele de functionare erau incerte. Societatea avea datorii la bugetele publice si fata de o serie de furnizori care ramasesera neplatiti din perioada de functionare. O serie de active erau ipotecate, deci urmau sa fie lichidate pentru ca acestia sa-si recupereze creantele. O mare parte din specialistii si muncitorii cu inalta calificare isi pierdusera increderea in viitorul societatii si ca urmare au parasit locurile de munca si se imprastiasera in toata tara si in lume.
Interagro SA s-a angajat in baza Contractului de Vânzare-cumparare si Contractului de Procesare sa investeasca sume uriase pentru modernizarea instalatiilor, aducerea acestora la nivelul celor mai bune tehnologii si mentinerea acestora in functiune. In perioada 1997-2014 platforma chimica de la Bacau a functionat mentinându-se locurile de munca si angajând specialistii si muncitorii plecati inainte de privatizare.
Prin Contractul de Procesare s-a asigurat functionarea societatii si, in continuare, Interagro a finantat toate investitiile si a suportat sarcinile de mediu, spre deosebire de alte combinate chimice care au fost taiate si vândute ca fier vechi, iar statul român a suportat toate cheltuielile de mediu.
Incepând cu data de 27 februarie 2014 Combinatul nu a mai putut functiona. Institutiile statului au folosit toate mijloacele pentru blocarea functionarii combinatului, iar Contractul de Procesare a fost suspendat.Combinatul nu a dispus si nu dispune de mijloace financiare fara ajutorul societatii Interagro.
Din aceste motive, independente de vointa noastra, suntem nevoiti sa inchidem Combinatul si sa disponibilizam personalul”, se arata in comunicatul semnat de directorul general Laurentiu Hotea, la data de 9 mai.
Interagro are de achitat salarii restante de circa 39 de miliarde de lei vechi. De asemenea, combinatul Amurco are datorii la bugetul asigurarilor de sanatate in valoare de 3,39 milioane de lei, iar Fiscul a demarat procedura de executare silita.