societatea este în faliment, dar proprietarul, Ioan Niculae spune că ar putea redeschide combinatele chimice pe care le deține
Combinatul chimic din Bacău, Amurco, este scos din nou la vânzare de lichidatorul său judiciar, Sierra Quadrant. Licitația publică cu strigare va avea loc pe 11 februarie și va porni de la aproape 40 de milioane de lei fără TVA.Separat, însă, proprietarul combinatului, Ioan Niculae, a declarat că datorită anunțatei plafonări a prețului la gaze varedeschide combinatele chimice falimentare ale companiei sale Interagro, între care și Amurco.
Licitația organizată de Sierra Quadrant vizează Terenul Batal(halda de fosfogips) în suprafață de 274.962mp, amplasat pe raza a trei comune, Letea Veche, Tamași și Buhoci, și Platforma industrială Amurco (terenuri în suprafață totală de peste 467.000 mp, clădiri și construcții speciale cu o suprafață construită la sol de aproape104.000 mp, împreună cu mijloace fixe și stocuri diverse). Pentru a doua zi, însă, Sierra Quadrant a anunțat licitație publică cu strigare și pentru vânzarea demijloace de transport, mașini unelte, stoc de rulmenți, laminate, piese de schimb și substanțe chimice.
Amurco face parte din grupul de șase combinate de îngrășăminte chimice deținute de omul de afaceri Ioan Niculae, toate în faliment. Ioan Niculae a declarat, însă, presei că recenta ordonanță guvernamentală 114 din 28 decembrie 2018 este avantajoasă pentru el, pentru că prevede plafonarea prețului la 68 de lei/MWh la gazele naturale, materie primă la fabricarea îngrășămintelor chimice. „Dacă așa se va aplica, deschid imediat toate cele șase fabrici. Dar să fie 68de lei, nu să apară iar artificii astfel încât să urce la 100 de lei” – a declarat la România Tv omul de afaceri.
„Pentru a redeschide cineva Amurco – ne-a spusadministratorul companiei Sierra Quadrant, Florin Dragomir -, artrebuie să cumpere mai întâi activele. La licitație poate participa chiar și domnul Ioan Niculae. Dar până acum nu a apărut nici un client pentru aceste active. Este a treia licitație. La Amurco sunt însă două probleme: vechimea instalațiilor (două dintre ele aparțin altui comerciant) și halda de fosfogips, pentru că terenul ei aparține primăriei, iar obligațiile de mediu aparțin Amurco. Ar fi minunat să poată fi repornit combinatul, dar nu-i ușor. Și, repet, până acum nu a apărut nici un investitor interesat. Înainte, au venit doi-trei din alte țări, dar cum au venit așa au și plecat”.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.