In judetul Bacãu, numãrul de paturi la mia de locuitori este de 4,21, sub media pe tarã. Cu toate acestea, din spitalele publice vor dispãrea 70 de paturi. Cele mai afectate sunt sectiile de obstetricã-ginecologie. Douã orase rãman fãrã maternitãti: Comãnesti si Buhusi.
De la ultima intalnire cu ministrul Sãnãtãtii, directorul Directiei de Sãnãtate Publicã s-a intors cu vesti: 70 de paturi din spitalele bãcãuane dispar. „S-a discutat situatia fiecãrei unitãti, ne-a declarat dr. Mihaela Popescu. Desi in judetul nostru sunt mai putine paturi decat media pe tarã, iar in 2003 s-au pierdut 589, indicele de ocupare a paturilor este mic in unele sectii si ni
s-a cerut reducerea lor. Decizia nu este definitivã. Se va lua in jur de 15 iunie”.
La SJU se taie in carne vie
In Spitalul Judetean de Urgentã sunt 1.297 de paturi. Nu va scãpa de restructurare maternitatea, unde din 3 sectii vor rãmane 2. „Se considerã cã se interneazã nejustificat cazuri care ar putea fi tratate in ambulator sau in sistemul de spitalizare de zi”, a justificat dr. Popescu hotãrarea ministrului. In sectia Diabet, unicã in judet, din 30 de paturi se intentioneazã pãstrarea a doar 20. Mai dispar locuri din sectia de boli dermato-venerice si HIV-SIDA. La Spitalul Onesti, pierd paturi sectiile de obstetricã-ginecologie (OG) si boli infectioase. Acestea nu se „taie”, ci se redistribuie in sectiile Oncologie, Cardiologie, Neurologie si in viitoarea sectie de urologie.
„Nu se mai justificã existenta unor sectii de OG in spitalele din Comãnesti si Buhusi. La Buhusi au fost 134 de nasteri anul trecut. Pentru o nastere la 3 zile nu este nevoie de sectie. La Comãnesti, indicele de ocupare a paturilor la OG si neonatologie este redus, de 213 zile, respectiv 173 pe an. Se poate dezvolta spitalizarea de zi pentru pacientele cu afectiuni ginecologice”, a mai spus dr. Popescu. Femeile din zona Buhusi vor fi nevoite sã nascã la Bacãu, iar cele de la Comãnesti vor fi preluate de spitalul din Moinesti, unde numãrul de paturi din maternitate rãmane neschimbat. Pierde insã 15 paturi sectia de boli dermato-venerice, in favoarea celei de cardiologie. Conducerea DSP dã asigurãri cã, in ciuda reducerii numãrului de paturi din spitalele bãcãuane, nu se vor face concedieri. Medicii din spitale cred cã restructurarea nu este oportunã la Bacãu. „Se taie paturi, dar nu se pun in loc unitãti medico-sociale. Bolnavii vor sta in continuare cate doi in pat”, ne-a declarat dr. Leonard Rosu.
Scris de Doina Mincu