24 noiembrie 2024

Amfiteatrele prind viata

„Gaudeamus” la Universitatea de stat „Vasile Alecsandri”

Si la Universitatea de stat „Vasile Alecsandri” Bacau s-a auzit „Gaudeamus” in prima zi a lunii octombrie. Portile institutiei de invatamânt superior s-au deschis larg pentru cei aproximativ 7.000 de studenti.



Anul universitar 2012-2013 a inceput la Universitatea “Vasile Alecsandri” pentru circa 7.000 de studenti. Dintre acestia, 2.136 sunt bobocei de anul I (dintre care 1.478 pe studii de licenta). Institutia de invatamânt superior are acreditate 34 de programe de studii de licenta, alte 31 de programe de master (din care 26 functionale) si alte 3 de doctorat (respectiv Inginerie Industriala, Ingineria Mediului si Ingineria mecanica). “In numele cadrelor didactice ale institutiei noastre vreau sa felicit in primul rând pe studentii boboci pentru ca au optat sa-si continue studiile la Universitatea «Vasile Alecsandri» din Bacau, o universitate aflata intr-un continuu proces de modernizare din toate punctele de vedere si in toate domeniile, a precizat prof.univ.dr.ing. Valentin Nedeff, rectorul Universitatii “V. Alecsandri” Bacau. Dragi boboci, sunteti a 52-a promotie a universitatii noastre. In cei 52 de ani, Universitatea “Vasile Alecsandri” a demonstrat ca studentii si absolventii ei au competentele cerute atât de universitatile din strainatate, prin creditele transferabile pe care le obtinem, cât si cele cerute de posturile oferite pe piata muncii de mediul economic si administrativ, la nivel national si international.”

Emotiile inceputului

Emotionati, siguri pe fortele proprii si pe ceea ce au urmeaza sa studieze in cei 3 sau 4 ani de studiu, tinerii studenti, mai ales cei abia admisi, s-au aratat increzatori in acest moment din viata lor, când incep o noua etapa importanta. “Abia am pasit in aceasta universitate. Am ceva emotii, dar vor trece. Deja mi-am facut prieteni noi, imi place. Conditiile sunt foarte bune. Abia astept sa incep cursurile”, a declarat Vasile Golu, student la Facultatea de Inginerie a Universitatii “Vasile Alecsandri” Bacau. “E un nou inceput, sunt foarte emotionata, sunt curioasa. Sunt din Republica Moldova, asa ca e teama, frica, sper sa fie bine, cu ajutorul colegilor, al profesorilor. M-a atras numarul mare de locuri bugetate pentru noi, dar si faptul ca sunt mai aproape de casa”, ne-a spus sincer si Veronica Racovita, studenta in anul I la Ingineria produselor alimentare.

52 de ani de invatamânt superior bacauan

Universitatea “Vasile Alecsandri” Bacau a implinit 52 de ani de invatamânt superior bacauan. Institutia are in prezent cinci facultati – Facultatea de Inginerie, Facultatea de Litere, Facultatea de Stiinte, Facultatea de Stiinte Economice si Facultatea de Stiinte ale Miscarii, Sportului si Sanatatii, iar in fiecare an pune la dispozitia studentilor peste 2.000 de locuri. In paralel, tot aici functioneaza si Departamentul pentru Pregatirea Personalului Didactic, precum si cursuri de master si programe doctorale.

Principalele obiective ale Universitatii „Vasile Alecsandri” din Bacau:
– perfectionarea managementului universitar, bazat pe cerintele moderne de calitate si de finantare globala si institutionala
– modernizarea continua a procesului de învatamânt, prin perfectionarea planurilor de învatamânt, a programelor analitice si a metodologiei didactice
– modernizarea sistemului de pregatire si folosire a personalului implicat în procesul formativ si de cercetare
– organizarea activitatilor de educatie permanenta destinate specialistilor din domeniu si a activitatilor de perfectionare si de formare continua pentru personalul din învatamântul preuniversitar
– participarea la programe didactice internationale prin conventii bilaterale cu universitati din strainatate
– dezvoltarea serviciilor informatice si de comunicatii.

Misiunea Universitatii „Vasile Alecsandri” din Bacau este didactica si de cercetare stiintifica. Universitatea pregateste viitorii licentiati in domeniile fundamentale ale stiintei si ofera certificarea in domeniile si specializarile de licenta. De asemenea, se realizeaza perfectionarea pregatirii profesionale si de cercetare a absolventilor prin studii universitare de master, studii universitare de doctorat, cursuri postuniversitare de scurta durata, cursuri de formare continua, studii postuniversitare de specializare si programe postuniversitare de conversie profesionala.

Un nou an universitar la „George Bacovia”

A inceput un nou an universitar. 1 octombrie a fost ziua in care s-a auzit din nou „Gaudeamus” in cele doua institutii de invatamânt superior bacauane odata cu inceperea anului universitar 2012-2013. Cea care a deschis programul festivitatilor a fost Universitatea „George Bacovia”, care a organizat o intâlnire cu studentii, profesorii si invitatii speciali in „Aula Moldova”.

Un nou inceput pentru studentii bacauani. Anul universitar 2012-2013 a debutat pe 1 octombrie si in municipiul Bacau. Universitatea “George Bacovia” a fost cea care a deschis programul festivitatilor de inceput, prin organizarea unei intâlniri in “Aula Moldova” atât cu studentii, cât si cu invitatii speciali. Au fost prezenti la aceasta intâlnire si reprezentanti ai autoritatilor locale si judetene, directori de institutii publice, parteneri de proiect, oameni de afaceri, directori de institutii bancare, colaboratori. “Pentru comunitatea noastra universitara este o zi de sarbatoare. Ii intâmpinam cu drag pe cei mai tineri studenti, pe cei care chiar in conditii destul de grele – având in vedere rezultatele la examenul de bacalaureat din acest an, dar si situatia materiala a majoritatii familiilor din Bacau, au ales sa urmeze o instructie la nivel superior. Ne bucuram de acest lucru pentru ca, daca ar fi sa parafrazez, daca invatatura nu e, daca educatie nu e, nimic nu e”, a declarat prof.univ.dr. Tatiana Puiu – rector Universitatea “G.Bacovia” Bacau. Cu bune si rele, noul an universitar a inceput, cu schimbari legislative, cu bugete afectate de criza continua, cu un numar din ce in ce mai mic de studenti, dar si cu emotii mai ales pentru cei care abia au pasit acum pragul institutiei de invatamânt superior.

Trei facultati pentru mii de studenti

Anul universitar 2012-2013 a inceput la Universitatea “George Bacovia” pentru circa 1.600 de studenti, atât pentru studiile de licenta, cât si cele de master. Aici functioneaza trei facultati, de Finante si Contabilitate, de Drept si Administratie, de Management si Marketing, alaturi de specializarea Asistenta Sociala. La studiile de master, Universitatea “George Bacovia” asigura programe de studiu pentru Managementul institutiilor din administratia publica, Management financiar contabil, Management – Marketing, Diagnostic financiar si auditul firmei, Managementul afacerilor si Marketing in afaceri, toate de doi ani.

Prezenti la manifestarea dedicata deschiderii noului an universitar, profesorii fondatori ai Universitatii “George Bacovia” au vorbit despre prestigiu acestei institutii in comunitatea locala si nu numai, despre munca de cercetare stiintifica a intregului colectiv de profesori universitari, despre proiectele viitoare si si-au aratat toata deschiderea catre studentii “bacovieni”, catre colaborarea dintre ei si cadrele didactice ale universitatii.

“Suntem increzatori in viitorul copiilor nostri, dorim din toata inima sa ne implicam in viitorul lor, sa ii facem oameni care chiar si la batrânete sa se mândreasca, sa se bucure, ca au trecut pe aici, pe la Universitatea «George Bacovia» la care noi tinem foarte mult, enorm. Si studentii debutanti o sa se convinga foarte repede ca au facut o optiune buna. Eu ii asigur ca o sa ne ocupam de ei asa cum ne ocupam de copiii nostri, pentru a avea toate motivele sa fie mândri ca au fost studentii Universitatii «George Bacovia». Le doresc sa aiba putere de munca si sa fie buni colaboratori ai nostri, cadrele didactice, pentru ca numai asa se poate ajunge la un rezultat bun atât pentru ei, cât si pentru noi.”
Prof.univ.dr. Toader Gherasim, presedintele Senatului Univ. “G. Bacovia” Bacau
si presedinte al Consiliului fondator

“Universitatea «George Bacovia», in cei 20 de ani de existenta, an de an, si-a marit zestrea cercetarii stiintifice, zestrea profesionala, prin efortul tuturor cadrelor didactice si prin inscrierea universitatii in actiunile, la nivel national, de valorificare a muncii stiintifice din institutia noastra. Foarte multi dintre colegii nostri s-au inscris cu manuale si carti stiintifice publicate in edituri de prestigiu, cu articole in reviste cotate national si international. Totodata, sunt beneficiari si executanti de proiecte nationale. Universitatea noastra are un aport deosebit si la inchegarea unor legaturi cu alte institutii de invatamânt superior, atât din tara cât si din strainatate, pe aceasta linie a cercetarii stiintifice si a facut dovada respectului pe care celelalte universitati il poarta pentru munca desfasurata in universitatea noastra. Speram ca suntem pe un drum bun, ca acesti 20 de ani de munca se vad, ca sunt apreciati. Speram si in viitor in forta colectivului nostru de cercetare, speram ca va aduce noi contributii, va aduce noi impliniri si va face ca Universitatea «George Bacovia» sa insemne ceva in sistemul educational din tara noastra”.
Prof.univ.dr. Marius Dumitru Paraschivescu,
membru al Consiliului fondator Univ. “G. Bacovia”

“Marile orase ale României sunt centre universitare. In anii ’90 noi, fondatorii acestei universitati, am considerat ca Bacaul poate fi un mare oras. Am crezut atunci si credem in continuare in implicarea universitarilor in ceea ce administratiile publice locale doresc sa faca. Mereu ne adaptam prelegerile noastre si intreg programul didactic la nevoile impuse de economia locala. Credem ca Universitatea «George Bacovia» isi diversifica de la o etapa la alta domeniile de activitate. Nu confundam niciodata misiunea noastra cu mijloacele, ci ne gândim intotdeauna si redefinim aceasta misiune de dezvoltare stiintifica in sectoarele in care se implica institutia noastra si, in acelasi timp, punem in valoare tinerii nostri absolventi, pentru a se angaja in ceea ce trebuie sa se intâmple in grupurile de dezvoltare locala. Ne implicam in strategia judetului, pâna in anul 2020, ne implicam in ceea ce poate constitui o noua lansare, o noua dezvoltare a universitatii nostre. Numarul absolventilor din licee incepe sa scada, numarul studentilor incepe sa scada, iar noi trebuie sa gasim alternative la aceasta tendinta pe care o inregistram din 2007 incoace.”
Prof.univ.dr. Dumitru Bontas,
membru al Consiliului fondator Univ. “G. Bacovia”

Criza financiara si dezastrul de la BAC scad cifrele de scolarizare

Cele peste 110 de universitati de stat si particulare încep anul universitar 2012-2013 cu mai putini studenti. Potrivit Mediafax, Ministerul Educatiei si Învatamântului a aprobat pentru cele 56 de universitati de stat 101.000 de locuri pentru toate cele trei cicluri, cu aproximativ 1000 mai putine decât în anul universitar precedent. În total, numarul studentilor la stat (la buget si taxa) este de circa 400.000.
Universitatile particulare asteapta si ele o scadere a numarului de studenti, desi nu sunt statistici generale privind numarul locurilor disponibile pentru anul universitar în curs. Anul trecut, cele 35 de universitati particulare acreditate si cele 26 autorizate provizoriu (pentru diferite programe) au avut putin peste 140.000 de studenti, din care circa 31.000 în anul I. Pe lânga scaderea numarului absolventilor de liceu cu bacalaureat în ultimii doi ani, înmultirea celor care nu îsi mai permit sa plateasca taxe de scolarizare afecteaza si ea universitatile particulare.

Multi absolventi de liceu aleg sa se angajeze în loc sa-si continue studiile

Prezenta la festivitatea de deschidere a anului universitar de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” din Iasi, Ecaterina Andronescu a subliniat necesitatea corelarii cifrelor de scolarizare cu piata muncii. „Trebuie sa avem grija de studentii nostri, trebuie nu doar sa-i învatam, ci sa le si asiguram locuri de munca”, a spus ministrul educatiei, citata de Agerpres. Ecaterina Andronescu a adaugat ca va încerca deblocarea posturilor de conferentiar si profesor universitar pentru a restabili dinamica profesionala a cadrelor didactice si calitatea învatamântului superior.
Stefan Ionescu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014