23 ianuarie 2025

”America de-Acasă”

De când cu această pandemie mirobolantă a fost mai greu să mergem în persoană la teatru, să urmărim piesele puse în scenă de către artiști, ba a fost închis teatrul, ba deschis, dar la o capacitate mai mică; acum este intrarea cu vaccin, dar tot nu la o capacitate maximă a sălii. Iubirea de teatru are de trecut teste continuu în zilele noastre. J
Simpozionul Național de Estetică, organizat de Centrul de Cultură ”George Apostu”, ne-a oferit, însă, ocazia, la ediția din acest an, cea de-a XXVI-a, desfășurată sub tema ”Călătorii în timp”, de-a urmări online, din ”sala de teatru” din sufragerie, spectacolul ”America de-Acasă”, de Mircea M. Ionescu, transmis publicului sâmbătă, 13 noiembrie, în ”Ziua dramaturgiei românești”.

”America de-Acasă”, produs de Centrul de Cultură ”George Apostu”, e un spectacol despre exil, idealuri, despre identitate și despre pierderea ei, în căutarea unui ”acasă”, pe care, odată plecat, nu-l mai găsești nicăieri, niciodată. E o privire retrospectivă asupra istoriei recente a României – văzută prin ochii unui fost emigrant, plecat în SUA în anii ’80, revenit în România, după 1990, cu speranța că pământul țării natale ar putea deveni, în sfârșit, un ”Pământ al Făgăduinței”.



Spectacolul ne arată că mai bine te lupți pentru ceea ce îți dorești și crezi. Pentru că, dacă nu o faci, oricum vei fi judecat de cei din jurul tău. Încercarea moartea nu are. Ei bine poate nu și în contextual acestei piese… ”Mi-ați ucis iluziile, asta este o crimă, domnule!”este una dintre replicile care te marchează, în spectacol, fie că vorbim despre viitorul personal sau al unei națiuni.

Dacă pleci din țara ta unde te-ai născut și copilărit e greșit. Lași țara fără viitor, fiindcă toți oamenii care pot construi viitorul pleacă în țări străine. Pentru asta ești judecat. Doar că exista și a doua variantă. Te întorci din altă țară unde îți mergea bine, lucrurile erau frumoase, dar că îți era dor de originile tale. Vrei să aduci progresul odată cu întoarcerea ta. Însă absolut toate celelalte persoane îți spun că ești prost. Te iau în râs pentru că vrei să transformi un ”acasă”, încă nepregătit să se dezvolte, în ”Tărâmul Făgăduinței”. Ce faci în acest context? Te lupți pentru ceea ce îți dorești sau renunți?
Distribuția a fost una deosebită, formată din actori din Cahul, Vârșeț, Viena, București și Bacău, o distribuție care nu a lăsat nici o greșeală să se strecoare în bucuria de-a juca pe o scenă. Persoanele care frecventează Teatrul Municipal ”Bacovia” îi vor recunoaște pe unii dintre actorii care joacă în acest spectacol: Matei Bogdan, Eliza Noemi Judeu, Florina Găzdaru, Dumitru Rusu, Bogdan Buzdugan, Andra Romașcanu, Cășuneanu Oleg, Gheorghe Vlăduț Gavriș, Tudor Andriuţă, Ionel Cugia, Claudia Motea, Ada Babiaș, Karla Merlușcă, Alexandru Gușă, Loredana-Delia Tebeică.
Regia spectacolului este semnată de Geirun Țino, scenografia și costumele au fost realizate de Sofija Lučić, mișcarea scenică poartă semnătura lui Gheorghe Geo Popa, conducerea muzicală a fost asigurată de Andreea Simon iar montajul video și coloana sonoră aparțin lui Ovidiu Ungureanu.

”America de-Acasă” a fost prezentat, în luna septembrie, la Teatrul „Luceafărul” din Chișinău, în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești. Cei interesați pot să vadă, în continuare, filmarea spectacolului pe pagina de Facebook a Centrului de Cultură ”George Apostu”.

Vaman Maria-Alexandra, 13 ani
Clasa a VII-a A, Șc.„Dr.Alexandru Șafran”
Membră a Cercului de Jurnalism,
Palatul Copiilor din Bacău



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img