Primarii vor putea amenda persoanele care nu au incheiat o polita de asigurare obligatorie a locuintei incepând cu 5 august 2011, potrivit presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Angela Toncescu.
"In ceea ce priveste termenul de la care primarii ar putea aplica sanctiuni pentru neincheierea asigurarii prevazute de Legea nr 260/2008, opinia noastra este ca acestea se pot aplica de la 5 august 2011, dar, bineinteles, daca Executivul sau Parlamentul vor dori sa modifice legea, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va sprijini punerea ei in aplicare conform dispozitiilor acesteia. Dupa doi ani si jumatate de la publicarea Legii 260/2008 si dupa un an de la emiterea primei polite de asigurare obligatorie a locuintelor nu se mai poate lua in discutie «primul an» prevazut la art.33 din lege, in sensul adaugarii lui la termenul de 5 august 2011. Intr-o interpretare stricto senso, ar insemna ca acest an sa fie adaugat de fiecare data când s-ar modifica normele emise de CSA si Ministerul Administratiei si Internelor, ceea ce ar conduce la amânarea la nesfârsit a aplicarii Legii 260/2008", a declarat vineri Toncescu.
Legea stabileste ca obligativitatea incheierii politelor de asigurare impotriva dezastrelor naturale (cutremure, alunecari de teren si indundatii) devine efectiva la 90 de zile de la adoptarea normelor de aplicare a actului normativ, iar in primul an proprietarii de constructii cu destinatia de locuinta sunt obligati sa incheie contracte de asigurare obligatorie a locuintelor pâna la expirarea unei perioade de un an de la data implinirii termenului.
Ministerul Administratiei si Internelor a anuntat ca obligativitatea incheierii politei are ca termen limita 15 iulie 2011, interpretând ca primul an de aplicare deja a expirat. Prevederile legislative pot fi interpretate insa si ca permitând aplicarea de sanctiuni doar dupa august 2012, intrucât populatia devine obligata sa incheie polite abia dupa adoptarea normelor, publicate in Monitorul Oficial la 6 mai 2011. (Mediafax)