18 ianuarie 2025

Amenzile drastice pentru muncă ”la negru” nu-i descurajează pe unii angajatori

Dintre cei 193 angajatori verificați în aprilie de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău, 16 au fost depistați că încălcau flagrant legislația muncii.

Dar spectaculos nu este numărul celor surprinși pe picior greșit de către inspectorii ITM-ului, ci valoarea totală a amenzilor aplicate agenților economici aflați în situația amintită. Astfel, cei 16 operatori economici au suportat amenzi care însumează nu mai puțin de 259.000 lei. În această sumă, ponderea o dețin amenzile aplicate pentru nerespectarea reglementărilor privind relațiile de muncă.



Din acest punct de vedere au fost controlați 116 angajatori la care lucrau 7.522 salariați. Dintre cei 116 operatori economici luați în vizor, 9 au fost găsiți cu nereguli, 2 primind avertisment, iar 7 alegându-se cu amendă. Valoarea totală a amenzilor ”încasate” de către cei 7 angajatori se ridică la 185.000 lei (din suma de 259.000 lei). Deși sancțiunile pentru munca ”la negru” sunt, în continuare, foarte drastice, numărul celor care o practică încă este destul de mare.

Astfel, pe parcursul lunii aprilie, inspectorii ITM-ului au depistat 5 angajatori care foloseau în activitate, în total, 8 persoane cărora nu le-au încheiat contract individual de muncă. În consecință, pentru fiecare caz în parte, angajatorii în cauză au fost sancționați cu amendă în valoare de 20.000 lei. Prin urmare, valoarea totală a amenzilor dispuse pentru muncă ”la negru” se ridică la 160.000 lei, din suma de 185.000 lei.

Restul de 25.000 lei, în total, reprezintă amenzile aplicate altor doi agenți economici pentru că nu au respectat prevederile legislației privind munca suplimentară și de noapte, repausul săptămânal sau registrul general de evidență a salariaților, în format electronic.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img