De la anul, comercianții care vând bunuri neonforme vor fi amendați cu până la 25.000 de lei. Clientul poate cere reparația sau înlocuirea produselor care nu îndeplinesc cerințele de conformitate. Dacă nu este mulțumit de bunul reparat, cumpărătorul poate cere o reducere de preț.
Prevederile sunt incluse într-un proiect de lege, elaborat de Ministerul Economiei, care va modifica actuala legislație în domeniu privind vânzarea produselor și garanțiile asociate acestora. Astfel, dacă va fi adoptat de Parlament, de la 1 ianuarie, va fi sancționată vânzarea produselor neconforme din categoria telefoanelor mobile și a altor dispozitive electronice, inclusiv bunurile cu elemente digitale. Bunuri cu elemente digitale sunt acele acele obiecte corporale mobile care includ un conținut digital sau un serviciu digital sau este interconectat cu acestea, astfel încât, în absența respectivului conținut digital sau serviciu digital, bunul nu și-ar putea îndeplini funcțiile.
Produsele neconforme, reparate sau înlocuite
Bunurile vândute trebuie să îndeplinească toate cerințele de conformitate. Este considerată neconformitate inclusiv nefurnizarea actualizărilor care au fost convenite în contractul de vânzare. La fel, și actualizările incorecte sau incomplete sunt considerate drept o neconformitate a bunurilor. În cazul produselor neconforme, clientul poate cere reparația sau înlocuirea produsului cumpărat. În schimb, vânzătorul poate să refuze aducerea la conformitate a bunurilor dacă atât reparația, cât și înlocuirea sunt imposibile sau i-ar crea costuri disproporționate. În cazul în care clientul nu este mulțumit de bunul reparat, acesta poate cere o reducere de preț. Se poate ajunge până la încetarea contractului, dacă vânzătorul nu a finalizat reparația sau înlocuirea, ori dacă a refuzat aducerea la conformitate a bunurilor, motivând costuri disproporționate.
Neconformitățile constatate în termen de cinci ani, sancționate
Protecția Consumatorilor este autoritatea care, de la 1 ianuarie, va constata contravențiile și va aplica sancțiunile celor care nu respectă prevederile garanțiilor și vând produse neonforme. Astfel, pentru situațiile în care sunt constatate abateri legate de garanția comercială acordată consumatorului, sancțiunea este de la 2.000 lei la 10.000 lei (față de 1.000 – 2.000 de lei, în prezent). Repetarea abaterilor va atrage după sine sancțiunea cu amenda de la 5.000 lei la 25.000 lei. Aceleași cuantumuri ale amenzii sunt valabile și în cazul comercianților care vând produse neconforme sau produse care nu răspund scopurilor de utilizare. Important de reținut și că vânzătorul va răspunde față de consumator pentru orice neconformitate constatată în termen de cinci ani de la data livrării bunurilor. Pentru abaterea de la această prevedere, comerciantul riscă amenzi de 5.000 – 25.000 de lei.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.