Laptele si produsele lactate se comercializeaza de catre producatorii individuali pe propria raspundere, iar calitatea si salubritatea acestora vor fi controlate, prin rotatie fiind cuprinsi toti producatorii particulari care desfac lapte in piata agroalimentara, de catre personalul din cadrul circumscriptiei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor teritoriala (vor fi recoltate probe de lapte pentru determinarea NTG si NCS). aProducatorilor particulari la care se constata neandeplinirea conditiilor sanitare veterinare stabilite an legislatia an vigoare, li se interzice vanzarea directa a produselor primare pana la remedierea deficientelor. Incalcarea normelor sanitare veterinare se sanctioneaza in functie de gravitatea faptei, penal, contraventional cu amenda cuprinsa intre 1000-5000 RON si confiscarea acestora”, a precizat dr. Gheorghita Vlad, seful Biroului Igiena din cadrul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau. Produsele lactate (branzeturile) obtinute de catre producatorii locali in propriile gospodarii pot fi comercializate in locurile special amenajate din pietele agroalimentare, trebuie sa fie sigure pentru consumator si sa nu contina germeni patogeni care sa produca toxiinfectii alimentare la om.
Lapte doar de la animale sanatoase
Producatorii locali care valorifica pentru consum public produsele din lapte in pietele agroalimentare vor avea in mod obligatoriu asupra lor un carnet de sanatate a animalelor, eliberat si vizat trimestrial de catre medicul veterinar de la locul unde se afla animalele, pe baza verificarii starii de sanatate a animalelor. aIn acest sens, produsele lactate (branzeturile) trebuie sa fie obtinute din lapte provenit de la animale, care nu prezinta nici un simptom de boala contagioasa, care poate fi transmisa omului prin lapte, sa fie posesoare de certificate care sa ateste starea de sanatate, eliberate de catre medicul veterinar”, a mai precizat dr. Gheorghita Vlad.
Mircea Merticariu