5 noiembrie 2024

Amenzi mai mari aplicate contabililor care nu-și fac treaba

La sfârșitul săptămânii trecute, a intrat în vigoare un normativ prin care sunt modificate mai multe aspecte din domeniul contabilității. Sunt introduse noi contravenții, dar și un termen nou pentru păstrarea bilanțurilor.

Începând cu 28 martie 2021, vor fi aplicate noi sancțiuni în cazul neîntocmirii, la termen, a situațiilor financiare interimare, între 2.000 și 3.000 de lei amendă. Tot cu amenda, între 300 și 4.500 de lei, este sancționată și nedepunerea, în termenul legal, a acestor documente. Sancțiuni riscă și cei care nu întocmesc și nu depun, la timp, la Fisc, raportul administratorilor (inclusiv cel consolidat), raportul de audit sau raportul comisiei de cenzori, precum și raportul privind plățile către guverne (inclusiv cel consolidat), după caz. Amenzile vor fi între 300 și 4.500 de lei, în funcție de numărul zilelor de întârziere. Refuzul de a depune aceste documente va fi sancționat cu amenzi între 2.000 și 5.000 de lei. În fine, nerespectarea obligației de auditare a situațiilor financiare interimare va putea fi sancționată cu amenzi între 30.000 și 40.000 de lei.



Termen nou de păstare a bilanțurilor

Potrivit noilor prevederi legale, situațiile financiare sau raportările contabile trebuie păstrate zece ani. Obligativitatea cade în sarcina celor care realizează o cifră de afaceri mai mare de un milion de euro. Totodată, la articolul 35 din lege s-a stabilit această durată de păstrare de zece ani inclusiv pentru situațiile financiare anuale consolidate și situațiile financiare interimare. Situațiile financiare anuale vor trebui să fie însoțite inclusiv de raportul privind plățile către guverne (dacă reglementările contabile aplicabile prevăd obligația întocmirii sale). Noul tip de raport va fi obligatoriu (în formă consolidată) și pentru situațiile financiare anuale consolidate. În prezent, situațiile financiare anuale trebuie însoțite de raportul administratorilor, raportul de audit sau raportul comisiei de cenzori și de propunerea de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii contabile. O altă noutate vizează firmele străine care sunt conduse efectiv din România. Astfel, companiile străine al căror loc al conducerii efective se află în România vor trebui să depună situații financiare anuale nu doar în țara unde a fost înființată, ci și la noi.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri