Peste 10 la suta dintre agentii economici luati in vizor luna trecuta de catre Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bacau au fost sanctionati contraventional, deoarece au incalcat legislatia muncii.
Mai exact, dintre cei 384 angajatori verificati de catre inspectorii acestei institutii, nu mai putin de 47 au fost surprinsi ca nu respecta reglementarile privind relatiile de munca ori normele de sanatate si securitate in timpul lucrului, astfel ca si valoarea totala a amenzilor aplicate este impresionanta. Pentru abaterile lor de la legislatia muncii, cei 47 operatori economici au trebuit sa cotizeze la bugetul statului cu 326.000 lei.
Cum era de asteptat, cei mai multi dintre ei, respectiv 34, au ignorat actele normative referitoare la relatiile de munca, amenzile pe care le-au suportat pentru aceasta ridicându-se la 239.100 lei. Desi intr-un numar mai mic, si de aceasta data au fost depistate si cazuri de munca la „negru”. Aceasta era practicata de 13 agenti economici la care au fost gasite lucrând fara contract individual de munca 18 persoane.
„Din aceasta situatie rezulta clar ca la unii angajatori au fost identificate mai multe persoane care desfasurau activitate fara forme legale incheiate. La Fimax Mob au fost trei cazuri de munca la «negru» iar la Termoconstruct, tot atâtea. La Axa Line, Geobettsy si Larmitex Com, a fost câte unul. Pentru fiecare caz, inspectorii de munca i-au amendat pe acesti angajatori cu 10.000 lei. Prin urmare, numai amenzile pentru munca fara forme legale insumeaza 180.000 lei” – a declarat Dan Buftea, purtator de cuvânt al ITM Bacau
Alte 21 amenzi din cele 47, de 59.000 lei, au fost date pentru nerespectarea legislatiei privind munca suplimentara, repausul saptamânal, registrul general de evidenta a salariatilor si asigurarea salariului minim garantat in plata, precum si pentru impiedicarea efectuarii controlului de catre inspectorii ITM. Alte 12 sanctiuni contraventionale din cele 47, in valoare totala de 87.500 lei, au la baza incalcarea normelor de sanatate si securitate in munca (SSM).
Mai concret, cei 12 angajatori amendati nu au dus la indeplinire masurile stabilite la verificarea anterioara de catre inspectorii SSM, nu si-au instruit corespunzator salariatii cu normele de protectie a muncii, nu s-au preocupat ca acestia sa beneficieze de controlul medical periodic ori nu le-au asigurat echipament corespunzator de lucru.
Cu siguranta, si asa se explica faptul ca luna trecuta s-au inregistrat trei accidente de munca. Din fericire, toate trei s-au soldat doar cu incapacitatea temporara de munca a victimelor.