În ultimile zile s-au luat tot mai multe măsuri pentru prevenirea de îmbolnăvire cu noul tip de coronavirus. În aceste condiții, în încercarea de a face mai „dulce” statul acasă, tot mai multe instituții de artă și cultură au venit în sprijinul populației și le-au oferit de la tururi virtuale prin muzee până la concerte și piese de teatru. Inspirați de aceste inițiative, și alte activități și-au găsit rezolvarea pe internet. Între acestea regăsim activitatea interpretei de muzică populară Maria Șalaru, profesoară de canto la Școala Populară de Arte și Meserii din Bacău, care a decis să realizeze cursurile online.
Despre aceste activități, Maria Șalaru a povestit pentru cititorii noștri:
„Copiii au nevoie mai mult decât oricând de activități care să-i distragă de la panica ce a pus stăpânire pe omenire și care-i afectează psihic. Ei văd că părinții lor sunt îngrijorați și nu înțeleg ce se întâmplă, aceștia neavând timpul și nici tactică psihopedagogică necesară pentru a le explica pe înțelesul lor, ei înșiși neavând prea multe informații reale. Internetul abundă în fake-news-uri iar unele televiziuni țin oamenii în fața televizoarelor cu emisiuni care întrețin și amplifică starea de nesiguranță.
Vin în sprijinul copiilor cu aceste cursuri online, scopul fiind acela de a face un altfel de terapie prin muzică, atât în grup cât și individul. De asemenea, având la îndemână posibilitatea aceasta de comunicare, este bine să nu întrerupem pregătirile programate pentru activitățile ce urmează să le facem după ce vom reveni la normal.
Avantajul acestui curs este acela că ei nu trebuie să se mai deplaseze, (parinții au scăpat de această grija). Dezavantajul este că nu ne mai putem îmbrățișa și nu putem dansa. La început am fost sceptică de reușita acestui experiment, deoarece nu stăpâneam nici unii dintre noi tehnica. A fost mai greu cu cei care nu au dispozitive audio-vide performante sau conexiune la internet. Pentru unii dintre ei, cei care locuiesc în zona fară semnal corespunzator, această problema a ramas… De asemenea, la început vedeam și simțeam din tonul copiilor că starea lor de spirit nu este cea obișnuită, că sunt speriați, erau triști și oarecum plictisiți de stat în casă. Însă după câteva minute s-au destins, au început să zâmbească, iar admosfera a devenit relaxantă, chiar veselă.”
Greu încercați au fost și cei de la Academia de Dans Adamas care au fost nevoiți să întrerupă activitatea. Aici, câteva sute de băcăuani practicau dansul ca formă de sport de masa, cea mai importantă componentă fiind cea a dansului sportive de performanță care de nenumărate ori a adus satisfacții concretizate în cupe, medalii și alte distincții naționale și internaționale. Și în acest caz, antrenamentele din sala de dans au ajuns pe online. Cum s-a întâmplat asta ne-a povestit Romeo Tanasă, președintele Academiei de Dans Adamas Bacău:
„Acum mai bine de o săptămână eu și antrenorii academiei am fost nevoiți să închidem activitatea din sălile de dans din cauza măsurilor luate de ministerul justiției, măsuri care mi se par normale și umane, măsuri luate special pentru a nu răspandi virusul sars-cov-19. Din aceste motive, noi ne-am mutat pentru perioada aceasta de criză cu activitatea „online”. Împreună cu soția mea, am venit cu ideea de a crea grupuri pe platformele de socializare și de a lucra în continuare cu sportivii. Copiii și părinții grupelor de dans sunt foarte bucuroși deoarece copii lor pot continua pregătirile, cursurile de dans chiar și în această perioadă incertă. Noi suntem foarte bucuroși că îi putem ajuta pe copii sa aibă, măcar puțin, sensul de normalitate prin aceste cursuri. Toți sportivii de performanță sunt activi și participă la orele online organizate special pentru ei. Să vă explic cum decurg cursurile: dimineața avem înviorare, după-amiaza facem pregătire fizica.
Aceasta constata în exerciții la sol cu propria greutate, aerobic, stretching, facem yoga și Zumba. Seara facem pregătire tehnica, teoretică și psihologică. La antrenamentele practice antrenorii corectează cursanții individual. Este ceva mai greu, dar mă bucur enorm de mult că ne putem continua activitatea, fie și prin această metodă. Iată că acum tehnologia ne vine foarte mult în ajutor. Aceste cursuri sunt bine primite de sportivi dar și de părinți, care, la rândul lor, sunt fericiți că oferim metode prin care copiii își pot petrece timpul. Mai ales ca o fac într-un mod atât plăcut cât și util. Prin antrenamentele online ne dorim să păstrăm legătura cu sportivii noștri, să îi ținem pe ei în contact cu lumea dansului, astfel încât performanțele lor să nu aibă atât de mult de suferit, cum ar fi în cazul dacă nu ar face niciun fel de pregătire.”
Lista celor care și-au mutat activitatea în online este consistentă, iar acest lucru nu poate decât să ne demonstreze că, indiferent de vicisitudini, viața merge mai departe și că noi, oamenii, vom trece peste toate.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.